Huba
17 °C
33 °C

Elindult egy teherűrhajó az ISS-re

2008.09.11. 07:41
Közel 2,5 tonnányi rakományt visz fel a Nemzetközi Űrállomásra a Progressz, ami a tervek szerint két nap utazás után csatlakozik majd.

Elindult egy Progressz orosz teherűrhajó szerda este a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtérről a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - közölte a moszkvai repülésirányító központ.

A Progressz M-65 több mint 2,5 tonna rakományt - élelmiszert, vizet, fűtőanyagot és felszerelést - szállít az ISS legénysége számára.

A rakományban helyet kapott az első orosz fejlesztésű, számítógépesített szkafander, az Orlan-MK, amelyet űrséták alkalmával viselnek majd az űrhajósok.

Az űrruha megsúgja a kozmonautáknak, hogy a szkafander felöltése során milyen sorrendben kell ellenőrizniük az öltözék egyes részeit, rendszereit, mielőtt kilépnének a világűrbe, majd rendszeresen tájékoztatja azok állapotáról az űrhajóst.

Amennyiben az űrséta során rendellenesség lép fel - például nagyon szökik a szkafanderből az oxigén -, a számítógép erre figyelmezteti az öltözék viselőjét és még tanácsot is ad arra nézve, hogyan viselkedjen. A 120 kilogramm súlyú számítógépesített szkafandert úgy tervezték, hogy négy évi használat során átlagosan 15 űrsétát lehessen benne megtenni.

A Progressz teherűrhajó várhatóan két nap múlva kapcsolódik össze a Nemzetközi Űrállomással.