Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Elindult egy teherűrhajó az ISS-re

2008.09.11. 07:41
Közel 2,5 tonnányi rakományt visz fel a Nemzetközi Űrállomásra a Progressz, ami a tervek szerint két nap utazás után csatlakozik majd.

Elindult egy Progressz orosz teherűrhajó szerda este a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtérről a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - közölte a moszkvai repülésirányító központ.

A Progressz M-65 több mint 2,5 tonna rakományt - élelmiszert, vizet, fűtőanyagot és felszerelést - szállít az ISS legénysége számára.

A rakományban helyet kapott az első orosz fejlesztésű, számítógépesített szkafander, az Orlan-MK, amelyet űrséták alkalmával viselnek majd az űrhajósok.

Az űrruha megsúgja a kozmonautáknak, hogy a szkafander felöltése során milyen sorrendben kell ellenőrizniük az öltözék egyes részeit, rendszereit, mielőtt kilépnének a világűrbe, majd rendszeresen tájékoztatja azok állapotáról az űrhajóst.

Amennyiben az űrséta során rendellenesség lép fel - például nagyon szökik a szkafanderből az oxigén -, a számítógép erre figyelmezteti az öltözék viselőjét és még tanácsot is ad arra nézve, hogyan viselkedjen. A 120 kilogramm súlyú számítógépesített szkafandert úgy tervezték, hogy négy évi használat során átlagosan 15 űrsétát lehessen benne megtenni.

A Progressz teherűrhajó várhatóan két nap múlva kapcsolódik össze a Nemzetközi Űrállomással.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?