Saját vizeletüket isszák majd az űrhajósok

2008.11.14. 16:20
Iraki falvak vízellátására már bevált az a víztisztító berendezés, amely vizeletből, izzadságból és leheletből készít ivóvizet. Most a Nemzetközi Űrállomáson is felszerelik. Az Endeavour űrsikló a tervek szerint szombat hajnalban 2 órakor indul útnak, és két hét múlva tér vissza a Földre.

Új űrvécét és víztisztító rendszert helyez üzembe a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) az Endeavour űrsikló szombat hajnalban útnak induló legénysége. A berendezés a leendő űrhajósok vizeletéből és izzadságából készít ivóvizet, de felhasználja a leheletből és a száradó törölközőkből lecsapódó párát is.

"Hogy meginnám-e? Abszolúte" – nyilatkozta Marybeth Edeen, a NASA berendezésekért felelős vezetője. "Azok az űrhajósok, akik megkóstolták, azt mondják, furcsa, mert semmi íze nincs, és állottnak tűnik."

A főnök könnyen beszél, de mit szólnak az újításhoz a fogyasztók? Donald E. Pettit űrhajós, a mostani küldetés egyik résztvevője "kávéfőzőnek" nevezi a szerkezetet, mert "a berendezés fogja a tegnapi kávét, és mai kávét készít belőle."

Irakban bevált

"Mindenképpen van egy undorfaktor" - mondja Sandy Magnus repülőmérnök, a küldetés másik résztvevője, aki egészen 2009 februárjáig az ISS-en marad, és a helyszínen felügyeli a víztisztító működését. Magnus szerint nem igaz, hogy az űrhajósok a saját vizeletüket isszák. "Ivóvizet iszunk, amelyet egy folyamat során nyerünk ki, és a vizelet a bemenet."

Az Endeavour legénysége, photoshopped by NASA. Újabb bizonyíték arra, hogy a holdraszállás is fake volt.

Az űrállomás vízellátásáról az orosz teherhajók mellett eddig főként az űrsiklók gondoskodtak, amikor éppen arra jártak. A NASA azonban 2010-ben nyugdíjba küldi a flottát (a siklók utódja, a tervek szerint Mars-utazásra is képes Orion a remények szerint 2014-re készül el), ezért is kellett alternatív módszereket keresni a vízellátásra. A vizeletből előállított ivóvíz jellemzője, hogy hiányzik belőle a csapvíznél megszokott klóríz, viszont nem tartalmazza azokat az ásványi anyagokat, amelyek a forrásvízben megtalálhatók.

Az űrhajósok nem vetik egyből magukat a tisztított vízre, először mintákat hoznak belőle a Földre, és a fogyasztásra a NASA laboránsai adnak majd engedélyt, ha mindent rendben találnak. A berendezés a Földön már bevált, észak-iraki falvak vízellátására például már használják.

Az űrállomás vécéje amúgy is megérett a cserére: a bonyolult, a gravitáció hiánya miatt ventillátorok által működtetett szívórendszerrel felszerelt egység eddig többször meghibásodott, legutóbb októberben, amikor az űrhajósok a Szojuz vécéjét használták, illetve manuális módszerekhez folyamodtak. A Pravda egyébként úgy tudja, hogy az Endeavour által szállított az új űrvécét a NASA Oroszországtól vásárolta 19 millió dollárért.

Hűtőszekrény, tornaterem, konyha, fürdőszoba

Űrvécé használat közben

Az Endeavour másik feladata, hogy az űrállomásra szállítsa az ISS történetének első hűtőszekrényét, hogy az űrhajósoknak ne langyos narancslén keljen élniük, amíg a fedélzeten vannak, és frissen tudják tartani a szovjet teherkapszulák által az űrállomásra szállított friss zöldséget, gyümölcsöt.

Még ennél is fontosabb, hogy a NASA azt tervezi, a mostani háromról hatszemélyesre bővíti az űrállomás befogadóképességét, ehhez azonban új konyhát, fürdőszobát és hálóhelyeket kell létrehozni. Az Endeavour most ehhez az átépítéshez is szállít felszerelést. A berendezés része lesz egy új fitneszegység is, ami az ISS-re már felszerelt szobabiciklit egészíti ki különböző erősítő funkciókkal.

Az Endeavour űrhajósai négy űrsétát tesznek a tizenöt nap alatt, többek között eltávolítanak egy kiürült nitrogéntartályt, és karbantartási munkálatokat végeznek az űrállomás külső részén, majd november 20-án megünneplik az űrállomás tízedik születésnapját. Sandy Magnus februárig marad, hazatér viszont Greg Chamitoff, aki május óta tartózkodik az ISS-en.

Ha az időjárás nem szól közbe, az Endeavour, amelynek ez lesz a 22. útja, szombat hajnalban, magyar idő szerint 1 óra 55 perckor startol a floridai Kennedy Űrközpontból. A startot élőben közvetítik a NASA szájtján, az internetes Polaris TV magyar kommentárral, Zsombok Gábor és Vizi Pál szakértőkkel közvetít péntek éjféltől hajnali 2 óra 30-ig.  • Hírek
  • Bankszámla