Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszatért a Földre az Endeavour

2008.03.27. 07:07
Magyar idő szerint csütörtök hajnali 1 óra 39 perckor sikeresen landolt a NASA floridai Cape Canaveral-ben található űrközpontjában az Endeavour űrrepülőgép. Az űrsikló március 10-én indult a Nemzetközi Űrállomáshoz, a fedélzetén öt amerikai és egy japán asztronautával.

A tervek szerint az expedíció 16 napig tartott volna, de javítási munkák miatt plusz egy napot be kellett iktatni, így - a le és felszállás napjaival együtt - 17 napjával ez a történelem leghosszabb űrrepülőgépes missziója.

Az Endeavour útjának fő célja az épülő, bővülő űrállomás új alkatrészeinek szállítása és üzembe helyezése volt (ez volt egyébként a 25. út az ISS-re). Az űrállomás főbb moduljai közül most került a helyére a japán Kibo tudományos labor első részegysége. A 2,4 milliárd dolláros laboratórium három részben kerül fel az ISS fedélzetére, és 2009-ben áll össze teljesen és kezd el működni. A kanadai gyártmányú Dextre robotot is most rakták össze és üzemelték be az űrhajósok egy hétórás űrséta során. A másfél tonnás robot 3,5 méteres karjai megkímélik majd az űrhajósokat a hosszadalmas és veszélyes külső karbantartási munkáktól.

A legénység indulás előtt

Az Endeavour utasai közül négyen most jártak először az űrben, a legtapasztaltabb pedig a negyedik útján járó parancsnok, Dominic Gorie volt. A legszórakoztatóbb figura minden bizonnyal a japán Takao Doi volt az űrállomás fedélzetén, aki a tudományos munkái, és a Kibo összeszerelése mellett speciális alsóneműket tesztelt, és a bumeráng űrbeli viselkedését vizsgálta.

Az asztronauták összesen öt űrsétát végeztek, ami alatt többek között gyakorolták az űrsikló hővédő pajzsának űrbeli javítását is. A Columbia űrrepülő 2003-as katasztrófáját a hőpajzs egyik elemének sérülése okozta, azóta a NASA-nál különösen érzékenyek erre a szakemberek. Az Endeavour tavaly nyári útján is megsérült a pajzs indulásnál, és nagy volt az izgalom, hogy vajon a leszállásnál bírni fogja-e at űrsikló burkolata a súrlódás keltette 1000-1100 Celsius-fokos hőmérsékletet. Szerencsére bírta, és a most kipróbált zselészerű ragasztóval ezentúl fenn az űrben is meg tudják javítani a hasonló sérüléseket.

Richard Linnehan asztronauta űrséta közben

A hazaindulást kisebb technikai zűr előzte meg, ugyanis az űrállomás egyik napelemtábláját forgató kar meghibásodott, és a panel éppen a dokkoló űrsikló hajtóművének útjába került. A kidokkolás, majd egynapos utazás után a landolás sem zajlott le probléma nélkül: a gépnek eredetileg kilencven perccel korábban kellett volna landolnia, de akkor még nem kapta meg a leszállási engedélyt a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. Így még egy kört megtett a Föld körül, és csak ezután próbálkozott meg a landolással, de már éjszakai körülmények között, mert időközben Floridában lement a Nap. A szerdai második landolási lehetőségét kihasználva viszont már rendben leszállt az űrsikló. végül probléma nélkül zajlott le.

Ez volt az Endeavour 21. útja, összesen a 153. amerikai űrmisszió; a Challenger katasztrófája óta a 97. A tervek szerint a következő űrutazás májusban esedékes: a Discovery viszi az majd űrhajósokat az ISS-re. Az Endeavour októberben száll fel legközelebb, majd 2010-ben nyugdíjba vonul a teljes űrsiklóflottával együtt. Helyükre az 2014-től Orion űrhajó lép, amivel az új holdraszállást és a Mars-utazást is tervezi a NASA.

Ébresztő!

A Gemini-program idejéből származó hagyomány, hogy az asztronauták az űrállomáson minden nap más-más zenére ébrednek, a számokat pedig maguk az űrhajósok állítják össze indulás előtt. Az Endeavour mostani, STS-123 kódjelű misszióján az ébresztő zenék között szerepelt többek között az Enter Sandman a Metallicától, a Burning Love Elvistől, és a Godzilla vs SpaceGodzilla című film főcímzenéje. A teljes lista itt található.