Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Sikeresen startolt az Endeavour

2008.03.11. 07:40
Magyar idő szerint kedd reggel startolt az Endeavour űrsikló. A legénység a Kibo japán űrlaboratórium egy darabját illeszti majd a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

Magyar idő szerint kedd reggel 7 óra 28 perckor útnak indult az Endeavour űrsikló a floridai Kennedy Űrközpont 39A kilövőállásából – adta hírül a NASA honlapja. Az STS-123 kódjelű misszió az egyik legbonyolultabb küldetés az űrsiklóprogram történetében. A hétfős legénység a 16 napos küldetésen öt űrsétát fog végrehajtani, és helyére illesztik a Kibo nevű japán űrlaboratórium első darabját, a felszereléseket és raktárhelyiséget tartalmazó modult.

A 2,4 milliárd dolláros Kibo (japán név, jelentése remény) az ISS harmadik, egyben legnagyobb laboratóriuma lesz, három részletben szállítják az űrbe. A második részt, a laboratórium központi egységét május végén tervezik az ISS-hez szállítani, a harmadik elemet, a laboratórium űrben végzett kísérletekre alkalmas "tornácát" pedig 2009-ben viszik az ISS-hez. Az STS-123 küldetésen igen zsúfolt lesz a hétfős legénység és az ISS háromfős személyzetének programja. Az asztronauták az űrállomást kiegészítik a Dextra nevű, kanadai, két robotkart tartalmazó elemmel is. Ezen kívül egy javítási manővert is kipróbálnak a hővédő pajzson, hogy némi rutinra tegyenek szert, mielőtt ősszel megkezdenék a Hubble Űrteleszkóp javítási munkálatait. A Columbia űrsikló öt évvel ezelőtti katasztrófáját a hővédő pajzs sérülése okozta, a NASA azóta több milliárd dollárt költött arra, hogy csökkentse a hasonló sérülésekből adódó kockázatot.

A start (kép: NASA)

Két veterán, két külföldi, négy zöldfülű

A legénység kapitánya, az 50 éves Dominic Gorie igazi öreg róka: három űrrepülésen van túl, 35 különböző járművel több mint 6000 repülési órát jegyez. Rajta kívül a vele egyidős Rick Linnehan a legtapasztaltabb, szintén három űrrepülést tudhat maga mögött, a küldetés során három űrsétán is részt vesz majd. Négyen először járnak az űrben: a 45 éves pilóta, Gregory Johnson mellett a legénység legfiatalabb tagja, a 37 éves Robert Behnken és az 50 éves Mike Foreman is zöldfülűk - ők ketten három-három űrsétán vesznek majd részt. A negyedik elsőutas, a 40 éves Garrett Reisman az ISS-en marad, és majd csak májusban tér vissza a következő űrsiklóküldetéssel. Az ő helyét Léopold Eyharts foglalja majd el a visszaúton – a francia űrhajós az Atlantis februári útja után maradt az ISS-en, hogy segítse beüzemelni az európai űrügynökség laboratóriumát, a Columbust. Nem ő lesz a legénység egyetlen nem amerikai tagja: az 53 éves japán Takao Doi a Kibo elemének felszerelésében segédkezik majd.

Az STS-123 a huszonötödik küldetés az ISS-hez, egyben az Endeavour huszonegyedik útja (az első 1992-ben volt, ez a NASA három megmaradt űrsiklója közül a legfiatalabb). A NASA összesen hat missziót tervez idén az űrsiklóprogram keretében, az egyik egy kockázatos szervizküldetés lesz a Hubble-hoz. Az ISS befejezéséhez összesen 11 küldetés szükségeltetik majd, ezeket 2010 szeptemberéig, az űrsiklók tervezett nyugdíjazásáig végre kell hajtani.