Magdolna
19 °C
27 °C

Az Endeavour csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz

2008.03.13. 09:55
Kétnapos út végén, csütörtök hajnalban csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz az Endeavour amerikai űrrepülőgép, hét asztronautával a fedélzetén.

Az űrsikló 342 kilométeres magasságban, nagyjából Szingapúr felett kötött ki az ISS-nél, közép-európai idő szerint 4 óra 49 perckor. Közvetlenül a dokkolás előtt az Endeavour bukfenc manővert végzett (a Columbia űrsikló 2003-as tragédiája óta mindig elvégzik ezt a műveletet), hogy az űrállomás személyzete nagy felbontású fényképezőgéppel elkészíthesse a felvételeket az űrsikló hasáról is. Az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei a fényképek alapján tudják megállapítani, hogy indításkor érte-e olyan kár az űrsiklót, amely esetleg gondokat okozhat majd a Földön való leszálláskor.

A földi indítás után 9-10 másodperccel az Endevour feltételezhetően elütött egy madarat. Az eddig megnézett fényképeken nem látszik ugyan becsapódás nyoma az űrsikló hőálló borításán, de az alapos vizsgálat néhány napot igénybe vesz.

A hét asztronauta magával vitte a hatalmas japán laboratórium, a Kibo első elemeit is. A laboratórium fő egysége a következő amerikai űrrepülőgéppel, májusban indul az ISS-re, míg a végső darab, a külső kísérletekhez szükséges tornác jövőre kerül a helyére. Az Endeavour az ISS-re szállította a kanadai robotrendszer, a Dextre utolsó darabjait. Ez a robotkar kiegészíti az ISS több mint hét éve üzemben lévő másik, szintén kanadai robotkarját. Feladata, hogy átvegye az űrhajósoktól a világűrben végzendő fárasztó, aprólékos munka egy részét.

A NASA-nál a mostani az idei évre tervezett hat űrrepülés közül a második. Egy utat leszámítva mindegyiknek az ISS a célja. A mostani űrmisszió az eddigi leghosszabb: az űrhajó 12 napig lesz összekapcsolva az ISS-sel, ennek során az űrhajósok ötször tesznek sétát a világűrben. Ezeknek a kiruccanásoknak az időtartama összesen eléri majd a 33 órát. A NASA-nak 2010-ig kell az ISS építését befejeznie, amikor leselejtezi a kiöregedett űrrepülőgépparkját.