Judit
3 °C
7 °C

Húsz éven belül telefonálhatunk E.T-nek

2008.03.04. 12:24
A Földön kívüli élet kutatását célzó Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) projekt alapítója szerint két évtizeden belül életre és akár intelligens fajra bukkanhatunk a Földhöz hasonló exobolygókon – írja a Daily Mail.

Az 1961-ben létrehozott SETI-program alapítója, a most 76 éves Frank Drake a BBC egyik műsorában tette merész kijelentését. Az amerikai asztrofizikus szerint a Földhöz hasonló exobolygók utóbbi években történt felfedezése és a következő években elinduló kutatások okot adnak az optimizmusra. "Nagyjából a következő húsz évben sokat fogunk tanulni a Földön kívüli életről és nagyon valószínű, hogy a galaxisunkban találunk is ilyen életformákat, akár intelligenseket is" – fogalmazott a tudós.

Drake közel fél évszázaddal ezelőtt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy megalkotott egy hét faktorral számoló egyenletet, amivel megbecsülte a galaxisunkban található földönkívüli civilizációk számát. A kutató szerint nagyjából tízezer technológiailag is fejlett életforma létezik a Tejútrendszerben. Drake kijelentéseit tudóstársai többnyire nem vették komolyan, most azonban a tudós újra reflektorfénybe került, ahogy a Földön kívüli élet kutatása fellendült az utóbbi időben.

Ilyen lehet a napkelte a Gliese 581c-n (kép: NASA/Karen Wehrstein)

Intergalaktikus hívás

Tavaly áprilisban egy svájci csillagászcsapat két, a Földhöz hasonló bolygót fedezett fel a Naprendszeren kívül. A Gliese 581c és 581d jelű bolygókon minden körülmény adott az élet kialakulásához, és Drake szerint rengeteg hasonló égitest található az univerzumban.

A SETI vezető csillagásza, Seth Shostak osztotta a tudós optimizmusát. "Kétszázmilliárd csillag van csak a mi galaxisunkban, legalább a felük körül keringenek bolygók. Ha csillagonként átlagosan öt bolygóval számolunk, az ötszázmilliárd bolygót jelent. Arcátlanság lenne azt gondolni, hogy a Föld az egyetlen olyan hely, ahol érdekességek történnek" – fogalmazott Shostak.

A Földön kívüli élet kutatása jövőre kaphat új erőre, amikor a NASA üzembe helyezi a Kepler Űrteleszkópot, ami százezer csillagot fog négy éven keresztül figyelni, hogy felfedezze a Földhöz hasonló méretű bolygókat. Miután az űrteleszkóp megállapítja, melyek az életre leginkább alkalmas közeli exobolygók, a SETI arra fog koncentrálni, hogy kommunikációs eszközeikkel elérjék az ezeken a bolygókon feltételezett értelmes lényeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?