Mikrocsip keresi az életet a Marson

2006.06.13. 15:05
Kulcsszerepet kap az életkutató life marker chip az európai űrhivatal 2011-es Mars-expedíciójában: a 800 grammos szerkezet a mélyből kifúrt mintákat elemzi majd. A tudósok azt állítják, hogy ha a marsi élet kémiai értelemben hasonlít a földire, ők megtalálják.

Hétszázezer eurós támogatást kapott egy mikrocsip kifejlesztésére az a britek által vezetett nemzetközi kutatócsoport, amely a 2011-es Mars-expedíció járművének egyik kulcsfontosságú elemét állítja majd elő. Az életjelző csipet (life marker chip, LMC) az ExoMars járműre szerelik majd; az lesz a feladata, hogy a Mars felszínéből és mélyéből vett mintákat elemezve olyan molekulákat azonosítson, amelyek korábbi vagy mostani élet nyomaira utalhatnak.


Az európai marskutató, az ExoMars
Dr. Mark Sims, a Leicester Egyetem kutatója a BBC-nek elmondta: a szigorú súlykorlátozás megköti a kezüket, így kénytelenek 800 grammból kihozni a csipet és a hozzá kapcsolódó szerkezetet. "Az egész nem lesz nehezebb, mint egy mobiltelefon egy uzsonnás dobozban" - mondta Sims, aki kutatótársaival együtt húsz hónap alatt szeretné elkészíteni a prototípust. Az életfelderítő csip elsősorban a proteinek építőelemei, az aminosavak, illetve a sejtek közötti energiaátadásért felelős adenozin-trifoszfát után kutat majd.

Ha van élet, meglesz

A bolygót felderítő jármű a mostani tervek szerint 180 kilós szerkezet lesz. Az ExoMars lefúr majd a bolygó felszíne alá, az onnan vett mintát megőrli és oldószerben feloldja, hogy kinyerje belőle az esetleges szerves vegyületeket, amelyeket aztán az életfelderítő csip elemez. "Ha [a marsi élet] vegyi szempontból hasonlít a földire, mi megtaláljuk" - mondta Sims a BBC-nek.

A brit részecskefizikai és asztronómiai kutatóintézet (Pparc) összesen 2,5 millió eurót szán arra, hogy tudományos eszközökkel szereljék fel az öt év múlva induló marsjárót. Az európai űrügynökség (ESA) ExoMars-expedíciójára tavaly decemberben 600 millió eurót szavazott meg a brit kormány.  • Tippek
  • Személyi kölcsön