Gusztáv
3 °C
6 °C

Mégis lehetnek élő bolygók?

2004.09.01. 10:50
Amerikai tudósok olyan bolygóosztályt fedeztek fel a Naprendszeren kívül, amelynek tagjai a Földnél tizenöt-hússzor nagyobb tömegűek, tehát körülbelül a Neptunhoz mérhetők. Mindez megerősíti azt a feltételezést, miszerint léteznek Föld-szerű, élő bolygók.
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA washingtoni központjában kedden tartott sajtóértekezleten bejelentett felfedezés azért olyan jelentős, mert megerősíti azt az elméleti lehetőséget, miszerint léteznek viszonylag nem nagy, a Földhöz hasonló kozmikus testekből álló bolygórendszerek.

Az első, a Neptunhoz hasonló tömegű bolygót Paul Butler és Jeffrey Marcy, a Kaliforniai Egyetem kutatói fedezték fel az Oroszlán csillagképben, amely mintegy 30 fényévnyire van a Földtől, a másodikat pedig Barbara MacArthur, a Texasi Egyetem kutatója a Földtől 40 fényévnyire lévő Rák csillagképben.

Különböző méret

Mint az múlt héten megírtuk, európai csillagászok is találtak olyan Föld-szerű bolygót, amely ebbe az új osztályba tartozik. A Mű-Area csillag körül keringő bolygó tizennégyszer nagyobb a Földnél, és elég közel van csillagához, így nem jegesedik el. Bár mérete igen nagy, még nem minősül gázóriásnak.

A korábban megtalált Naprendszeren kívüli bolygók, amelyekből már több mint száz van, mind valódi óriások, tömegük legalább 300-szorosa a Földének, és nagy valószínűséggel összesűrűsödött gáz alkotja őket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!