Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégis lehetnek élő bolygók?

2004.09.01. 10:50
Amerikai tudósok olyan bolygóosztályt fedeztek fel a Naprendszeren kívül, amelynek tagjai a Földnél tizenöt-hússzor nagyobb tömegűek, tehát körülbelül a Neptunhoz mérhetők. Mindez megerősíti azt a feltételezést, miszerint léteznek Föld-szerű, élő bolygók.
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA washingtoni központjában kedden tartott sajtóértekezleten bejelentett felfedezés azért olyan jelentős, mert megerősíti azt az elméleti lehetőséget, miszerint léteznek viszonylag nem nagy, a Földhöz hasonló kozmikus testekből álló bolygórendszerek.

Az első, a Neptunhoz hasonló tömegű bolygót Paul Butler és Jeffrey Marcy, a Kaliforniai Egyetem kutatói fedezték fel az Oroszlán csillagképben, amely mintegy 30 fényévnyire van a Földtől, a másodikat pedig Barbara MacArthur, a Texasi Egyetem kutatója a Földtől 40 fényévnyire lévő Rák csillagképben.

Különböző méret

Mint az múlt héten megírtuk, európai csillagászok is találtak olyan Föld-szerű bolygót, amely ebbe az új osztályba tartozik. A Mű-Area csillag körül keringő bolygó tizennégyszer nagyobb a Földnél, és elég közel van csillagához, így nem jegesedik el. Bár mérete igen nagy, még nem minősül gázóriásnak.

A korábban megtalált Naprendszeren kívüli bolygók, amelyekből már több mint száz van, mind valódi óriások, tömegük legalább 300-szorosa a Földének, és nagy valószínűséggel összesűrűsödött gáz alkotja őket.