Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Életet ment a felfújható űrhajó

2004.09.07. 09:17
A jövő űrhajósainak nem kell félniük attól, hogy űrhajójuk meghibásodása esetén nem tudnak visszatérni a Földre: német és orosz mérnökök olyan felfújható mentőegységet készítettek, amely kétszáz kilométeres magasságból húsz perc alatt leszállítja a bajba jutott asztronautákat. Az egyszer már pórul járt prototípust októberben próbálják ki legközelebb.
A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg használt orosz Raguda űrkapszula csupán százötven kilogrammnyi feleslegessé vált kísérleti eszközt és a kijavítandó alkatrészt képes biztonságosan visszaszállítani a Földre, és igencsak elöregedett, ezzel szemben a német és orosz kutatók által kifejlesztett új felfújható leszállóegység teherbírása kétszáz kilogramm, és maga az eszköz igen könnyű, csupán százharminc kiló. A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy a felfújható űrhajó a jövőben a legénység megmentésére is alkalmas legyen, de a továbbfejlesztés nagyon sok pénzbe kerül, és évekig tarthat, mondta el a Nature tudományos magazinnak Stephen Walther, a Return and Rescue Space Systems (RRSS) munkatársa, aki részt vett az űrhajó megépítésében.

Marsra mennének

A fejlesztők szerint elképzelhető, hogy az Európai Űrkutatási Hivatal 2009-ben induló ExoMars küldetésén is bevetik a felfújható űrhajót, mert az új technológiával nagyon sok hely megtakarítható, így az űrszonda nagyobb rakományt szállíthat, mondta Walther.

A felfújható űrhajó egyébként nem újszerű ötlet, a NASA is kifejlesztett egyet a hatvanas években, de sohasem vetette be. Az RRSS eddig kétmillió dollárt fordított a hat évig tartó fejlesztésre, és kétszer már letesztelte az egységet, de legutóbb (2002-ben) az egység nem tudott leválni a hordozórakétáról. A következő teszt októberben lesz.

Megmérik a zuhanást

A legújabb prototípust egy Murmanszk közelében állomásozó orosz tengeralattjáróról lövik fel kétszáz kilométeres magasságba, ahol az úrhajó leválik a rakétáról, felfújja magát, és körülbelül húsz percig tartó zuhanás után valahol Kamcsatka környékén földet ér. A bemutatón használt jármű csupán három méter átmérőjű, és különböző mérőeszközöket szállít magával, amelyek a zuhanás közben folyamatosan figyelik az állapotát. A légzsákokat nitrogénnel töltik fel, amit jelenleg folyékony állapotban tárolnak, de az RRSS a jövőben az autók légzsákjaiban használt technikát kívánja alkalmazni, tehát porból akarják előállítani a nitrogéngázt.

A felfújható hőpajzs megvédi és némiképp lelassítja a zuhanó űrhajót, és az ejtőernyőként működő második felfújható légzsák már körülbelül harmincöt kilométer per órára csökkenti a zuhanó objektum sebességét. A rugalmas polimerből készült zsákok kilencszáz Celsius fokos hőmérsékletnek is ellenállnak a különleges festésnek köszönhetően, melynek pontos összetételét nem árulják el a kutatók.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!