Konstantin
12 °C
26 °C

A magyarok feljelentették a fényt

2007.06.26. 11:45
A fényszennyezésre, vagyis a kivilágítás káros hatásaira a csillagászok hívták fel a világ figyelmét elsőként, amikor megfigyeléseket ellehetetlenítették a földi fényforrásokból származó, zavaró fények. 8491 megfigyelés alapján állították össze a fényszennyezettség 2007-es világtérképét, a magyar csillagászok küldték a negyedik legtöbb adatot, írja a hirek.csillagaszat.hu.

Az idei fényszennyezés-felmérésben Magyarországról is több százan vettek részt, amivel hazánk a beküldött adatok mennyiségét tekintve negyedik lett a világrangsorban, írja a hirek.csillagaszat.hu. Ebben az évben immár másodszor rendezték meg a fényszennyezettséget vizsgáló GLOBE at Night (A Glóbusz éjszaka) felmérést, március 8. és 21. között. Az időszakot az Orion csillagkép holdmentes esti megfigyelhetőségéhez illesztették.

2007-ben több mint 60 országból 8491 észlelés érkezett az amerikai GLOBE at Night -központba, ami több mint kétszerese a 2006-os termésnek. A megfigyelések eloszlása hasonló az előző éviekhez: a közreműködők többsége 3 vagy 4 magnitúdós határfényességet jelzett, amely a szabad szemmel vagy távcsővel megpillantható vagy megörökíthető leghalványabb csillag fényesség értéke.


Magyarország fényszennyezettsége (forrás: hirek.csillagaszat.hu)

"A fény (és általában az elektromágneses sugárzás) is környezetszennyező lehet. A fényszennyezés érzékenyen érinti a hivatásos és amatõrcsillagászokat, hiszen miatta elvesztik az ég felé nyíló ablakukat. Azonban ezzel több is veszélybe került: a csillagos ég látványa, amely az emberiség kulturális örökségének is része kellene hogy legyen. Az éjszakai égbolt háttérfényessége folyamatosan emelkedik a légkörbõl visszaverődő felszíni fények miatt. A fölfelé irányuló fény jelentõs része ráadásul kárba ment energia. Jól megtervezett és telepített világítótestekkel (lásd az alábbi képet) nem csak az égitestek látványa maradna meg, de jelentõs elektromos energiát takaríthatnánk meg" - írja Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) fényszennyezés oldala .

Magyarországról 264 megfigyelés érkezett az amerikai központba, ennél az Egyesült Államok (akik az adatok zömét termelték 5586 megfigyeléssel), Lengyelország (421) és Kanada (266) szerepelt jobban az észlelések számában.