István, Vajk
17 °C
34 °C

Különleges égi látványosság várható kedd este

2008.04.08. 10:30
Ritka látványosságban lesz része annak, aki ma este az égre pillant, akár szabad szemmel is, de leginkább távcsővel - jelentette a hírek.csillagászat.hu portál.

Kedden este különleges látványban részesülhetnek a napnyugta után égre pillantók. Nemcsak a vékony holdsarló csodálható meg a szürkület színeivel borított égi háttér előtt, hanem a Plejádok (Fiastyúk) csillagai is kiegészítik a nem mindennapi látványt.

A napnyugtát követő egy órán belül, nyugati irányban lesz látható az esemény. Derült idő esetén a Hold könnyen észrevehető a horizont közelében, kisebb távcsövekkel és látcsövekkel pedig feltárulnak a Hold közelében lévő halmaz csillagai.

A tavalyi Hold-Fiastyúk közelítés (Ladányi Tamás felvétele). Idén a holdsarló még vékonyabb lesz.

A Fiastyúk az ég egyik legszebb objektuma. A halmaz több mint 100 csillagot tartalmaz, melyek közül 6-7 szabad szemmel is könnyen látható. A Hold fénye és az alacsony horizont feletti magasság mellett azonban inkább távcsövel érdemes vizsgálni az égi mezőt. A holdsarló mellett várhatóan gyönyörű látvány lesz a Hold sötét oldalán világító hamuszürke fény, a Földünkről visszavert napfény által bevilágított holdi táj.