Szilvia
5 °C
16 °C

Különleges égi látványosság várható kedd este

2008.04.08. 10:30
Ritka látványosságban lesz része annak, aki ma este az égre pillant, akár szabad szemmel is, de leginkább távcsővel - jelentette a hírek.csillagászat.hu portál.

Kedden este különleges látványban részesülhetnek a napnyugta után égre pillantók. Nemcsak a vékony holdsarló csodálható meg a szürkület színeivel borított égi háttér előtt, hanem a Plejádok (Fiastyúk) csillagai is kiegészítik a nem mindennapi látványt.

A napnyugtát követő egy órán belül, nyugati irányban lesz látható az esemény. Derült idő esetén a Hold könnyen észrevehető a horizont közelében, kisebb távcsövekkel és látcsövekkel pedig feltárulnak a Hold közelében lévő halmaz csillagai.

A tavalyi Hold-Fiastyúk közelítés (Ladányi Tamás felvétele). Idén a holdsarló még vékonyabb lesz.

A Fiastyúk az ég egyik legszebb objektuma. A halmaz több mint 100 csillagot tartalmaz, melyek közül 6-7 szabad szemmel is könnyen látható. A Hold fénye és az alacsony horizont feletti magasság mellett azonban inkább távcsövel érdemes vizsgálni az égi mezőt. A holdsarló mellett várhatóan gyönyörű látvány lesz a Hold sötét oldalán világító hamuszürke fény, a Földünkről visszavert napfény által bevilágított holdi táj.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?