Mátyás
-6 °C
1 °C

Ufópánikra is kiképzik az amerikai tűzoltókat

2004.08.22. 09:33
Bár az amerikai kormány minden lehetséges alkalommal hangsúlyozza, hogy az ufók nem jelentenek veszélyt a nemzetbiztonságra, több mint 10 éve az amerikai tűzoltók felkészítéséhez tartozik a jelenség. A 'tűzoltó tisztek katasztófa-kezelési kézikönyve' közel 700 oldalas, és 1992 óta teljes fejezetet szentel az UFO kérdéskörnek. Magyarországon csak a pánikba esett személyekkel való kommunikációt tanítják.
Az amerikai tűzoltók katasztófa-kezelési kézikönyve (Fire Officer's Guide to Disaster Control) teljes fejezetet szentel az UFO-jelenség okozta kockázatok ismertetésének. A szerzők szerint semmi szükség arra, hogy a tűzoltó is pánikba essen a tömeggel együtt. Hogyha úgyis őket hívják vészhelyzet esetén, jobb előre tudniuk, hogy mire számíthatnak.

A William M. Kramer és Charles W. Bahme által írt kézikönyvet minden amerikai tűzoltókadét kézhez kapja, illetve mindenki számára szabadon hozzáférhető. A könyv hangsúlyozza, hogy nem kíván állást foglalni a vitatott ügyben. Viszont az sem megengedhető, hogy a tűzoltók kritikus helyzetekben lebénuljanak, vagy irracionálisan reagáljanak.

1952-ben még nem volt téma

A Fire Officer's Guide to Disaster Control (ISBN 0-912212-26-8) írói veterán tűzoltók. A kézikönyv a lehetséges krízishelyzetek teljes spektrumát tárgyalja, a természeti csapásoktól a közlekedési baleseteken és zavargásokon át a veszélyes anyagokkal való bánásmódig. A kézikönyv első kiadása 1952-ben jelent meg, és akkor még egy szót sem ejtett az ufós problémákról.

Az amerikai kormány megbízásából a Robertson bizottság 1953-ban arra a következtetésre jutott, hogy az ufók inkább az állami szervezetek rendes működésére és nem a nemzetbiztonságra jelentenek kockázatot. Ezt a véleményt támasztotta alá a Brookings intézet NASA számára készített jelentése, amely leszögezte, hogy a földönkívüli élet felfedezése, illetve annak bejelentése katasztrofális hatással lehet a társadalomra.

Ezek a jelentések azzal érveltek, hogy idegenek földre szállása esetén az emberek pánikba esnének, és oda volna társadalmi béke. A katasztrófahelyzettel határos lehetséges következmények indították arra a tűzoltó kézikönyv szerzőit, hogy az ufókkal kapcsolatos fontosabb tudnivalókkal újabb fejezetet iktassanak be.

Valami repül Los Angeles felett

Az egyik szerző, Charles Bahme az érzékeny terület szakértőjeként figyelemreméltó anyagot hozott össze. A 13. fejezet címe: Enemy Attack and UFO Potential (ellenséges támadás és az UFO potenciál). A kettős fejezet első része a háborút, mint ember által okozott katasztrófát vizsgálja.

Bahme érdeklődése az UFO kérdéskör iránt 1942-ben ébredt fel. Személyesen élte át ugyanis az ismeretlen eszközök által Los Angeles ellen végrehajtott éjszakai "támadást" (Los Angeles Air Raid, illetve Battle Of Los Angeles) és az azt követő "tűzijátékot". A szerző különben augusztus 26-ra teszi az esemény dátumát, míg mások szerint az február 25-én történt.

Arról azonban nincs vita, hogy a második világháború és a Pearl Harbor utáni para kellős közepén a nyugati parton idegen légijármű közeledését észlelték. Los Angelesben beindultak a légvédelmi szirénák és teljes elsötétítést rendeltek el. A keresőfényekkel dolgozó légvédelmi ütegek 2 óra leforgása alatt 1433 légvédelmi gránátot lőttek ki a lassan mozgó, ballonszerű tárgyakra. Kárt okozni bennük viszont nem sikerült (illetve a földön is csak a légvédelem okozott kárt), és a jelenségre mind a mai napig nincsen hivatalos magyarázat.

Bármi okozhat pánikot

A tűzoltó kézikönyv másik történelmi hivatkozása Orson Welles elhíresült hangjátékát említi. Az 1938-ban sugárzott Világok harca földönkívüliek támadásáról szólt. A hallgatók viszont nem tudták, hogy valóság vagy fikció amit hallgatnak, és tömeghisztéria alakult ki. Charles Bahme szerint az eset tanulsága az volt, hogy valódi veszélyhelyzet sem kell a pánik és a katasztrófahelyzet generálásához.

Bahme röviden ismerteti az UFO megfigyelések történetét és a közkeletű magyarázatokat. Bár a könyv távolságtartást ígér, a kutatási eredmények és néhány különleges eset taglalásakor teljesen belelendül. A Colorado egyetem kutatói 1966 és 1968 között például a légierő megbízásából több mint 12 ezer megfigyelést elemeztek, mégis inkább a megfigyelők beszámíthatósága miatt aggódtak. Az amerikai kongresszus 1969-ben fogadta el a földönkívüliekkel való illegális kapcsolat tilalmát kimondó törvényt (Extraterrestrial Exposure Act).

Jön a tömeghiszti

További szakaszok foglalkoznak az ufók megfigyelt káros hatásaival. Például az erőtereik tárgyakat emelhetnek fel látszólag ok nélkül, leállhat minden kommunikációs csatorna, teljes régiók maradhatnak áram nélkül, a lakosság pedig pánikba eshet. Charles Bahme utal arra, hogy ez utóbbi a legfontosabb oka annak, hogy a kormányzat szükségesnek látja az a vizsgálati eredmények eltitkolását.

A kézikönyv nem felejtkezik el az UFO üldözése közben nyom nélkül felrobbant, illetve eltűnt vadászgépekről. A földön tartózkodó személyeket súlyos égések, fizikai vagy pszichikai erőtér okozta lebénulás fenyegetheti. Az ufókkal kapcsolatos vészhelyzetekkel a tűzoltók mégis inkább a tömeghisztéria révén találkozhatnak.

Vagy ha mégis harmadik típusúvá változik a találkozás, akkor óvakodjanak közel menni az űrjárművekhez. Illetve ha mégis erre van szükség, kerüljék a fenyegető mozdulatokat. A kézikönyv hangsúlyozza, hogy a tűzoltó lehetőségei szerint biztosítsa a helyszínt és "várja meg, hogy a katonaság átvegye a terepet".

A FEMA inkább nem mond semmit

"Több száz UFO kötelék fel-alá vonulása közepette", energiaellátás és kommunikációs lehetőség nélkül rendkívüli feladat hárul a mentőegységekre, hogy helyreállítsák a rendet és kezelni tudják például az autópályákon rekedt rémült autósokat. Ennek eminens feltétele, hogy közben nyugodtak tudnak maradni. Ennek az is része, hogy feladatuk ellátása közepette felülemelkednek emberi ösztöneiken, és nem a családjuk miatt aggódnak, fogalmaz a kézikönyv.

A katasztrófavédelem kérdéskörében az amerikai tűzoltóság a FEMA (szövetségi vészhelyzet kezelési hivatal) illetékességi körébe tartozik. Arra a kérdésre, hogy ebben a formájában hivatalosan engedélyezték-e a tűzoltó kézikönyvet, a FEMA egyik szóvivője, Morrie Goodman kijelentette, hogy a FEMA nem foglalkozott soha az UFO-kérdéskörrel kapcsolatos felkészüléssel, reagálással és mentéssel.

Magyarországon a tűzoltók kiképzésében nem kap szerepet az ufók jelentette veszélyre felkészítés, mondta el az Index kérdésére Dobson Tibor tűzoltó alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A magyar tűzoltókat viszont kiképezik a pánikba esett emberek irányítására, hogy például a kihozatal a füsttel telítődött lépcsőházon át ne követeljen felesleges áldozatokat.