Ödön
1 °C
11 °C

Indulásra készül a Phoenix

2007.05.11. 10:30
Elkezdték felkészíteni a kilövésre azt az űrszondát, amely a Marsra leszállva keresi majd a víz nyomait. A Phoenix a héten érkezett meg a floridai Kennedy űrközpontba.

Újabb űrszondát küld a Marsra az amerikai űrhivatal, a Phoenix fellövése augusztus 3-ra várható. A Marsra leszálló robot legfontosabb feladata az lesz, hogy talajban is megtalálja a víz nyomait. A tudósok már nagyon sok bizonyítékot begyűjtöttek arról, hogy a Marson egykor volt folyékony víz, most azonban végre konkrét talajmintákkal is szeretnék alátámasztani eddig kimutatásaikat.

Emellett azt is meg szeretnék érteni, hogy a feltételezéseik szerint korábban meleg és vízzel teli bolygó milyen klímaváltozási folyamatok hatására alakult át hideg és száraz bolygóvá.


A Phoenix 2008 májusában éri el a Marsot, és pont akkor száll majd le, amikor a sarkköröknél a jég visszavonul, így egy frissen felszínre kerülő talajréteget is megvizsgálhatnak. Az igazi célpontjuk persze a felszín alatt van. A szonda belefúr a talajba, és megnézi a kémiai összetételét. A Phoenix parányi laboratóriumában lesz egy kis kemence, amellyel lebonthatók az ásványok, és lesz víz, amelyben a mintákat feloldva sókat kereshetnek. Azt feltételezik ugyanis, hogy a folyékony vízből különféle sók rakódhattak le a talajban.

Barlangban dobolok

Európai űrkutatók idén márciusban jelentették be, hogy űrszondájukkal hatalmas mennyiségű jeget találtak. Feltételezésük szerint tizenegy méteres óceán borítaná be a bolygó felszínét, ha a jégtömb elolvadna, ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy még ennél is sokkal több folyékony anyagnak kellett lennie a bolygón. Csak azt nem tudják, hol.

A Mars Odyssey űrszonda olyan barlangcsoportot is felfedezett, amelyben viszonylag jól lehetne élni, a mélyedések ugyanis védelmet biztosítanának a mikrometeoritoktól, az uv-sugárzástól és a napkitörésektől is. Így már csak több tucatnyi egyéb problémát kell majd megoldani, hogy az oautazó emberek életben maradjanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?