István, Vajk
17 °C
34 °C

Indulásra készül a Phoenix

2007.05.11. 10:30
Elkezdték felkészíteni a kilövésre azt az űrszondát, amely a Marsra leszállva keresi majd a víz nyomait. A Phoenix a héten érkezett meg a floridai Kennedy űrközpontba.

Újabb űrszondát küld a Marsra az amerikai űrhivatal, a Phoenix fellövése augusztus 3-ra várható. A Marsra leszálló robot legfontosabb feladata az lesz, hogy talajban is megtalálja a víz nyomait. A tudósok már nagyon sok bizonyítékot begyűjtöttek arról, hogy a Marson egykor volt folyékony víz, most azonban végre konkrét talajmintákkal is szeretnék alátámasztani eddig kimutatásaikat.

Emellett azt is meg szeretnék érteni, hogy a feltételezéseik szerint korábban meleg és vízzel teli bolygó milyen klímaváltozási folyamatok hatására alakult át hideg és száraz bolygóvá.


A Phoenix 2008 májusában éri el a Marsot, és pont akkor száll majd le, amikor a sarkköröknél a jég visszavonul, így egy frissen felszínre kerülő talajréteget is megvizsgálhatnak. Az igazi célpontjuk persze a felszín alatt van. A szonda belefúr a talajba, és megnézi a kémiai összetételét. A Phoenix parányi laboratóriumában lesz egy kis kemence, amellyel lebonthatók az ásványok, és lesz víz, amelyben a mintákat feloldva sókat kereshetnek. Azt feltételezik ugyanis, hogy a folyékony vízből különféle sók rakódhattak le a talajban.

Barlangban dobolok

Európai űrkutatók idén márciusban jelentették be, hogy űrszondájukkal hatalmas mennyiségű jeget találtak. Feltételezésük szerint tizenegy méteres óceán borítaná be a bolygó felszínét, ha a jégtömb elolvadna, ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy még ennél is sokkal több folyékony anyagnak kellett lennie a bolygón. Csak azt nem tudják, hol.

A Mars Odyssey űrszonda olyan barlangcsoportot is felfedezett, amelyben viszonylag jól lehetne élni, a mélyedések ugyanis védelmet biztosítanának a mikrometeoritoktól, az uv-sugárzástól és a napkitörésektől is. Így már csak több tucatnyi egyéb problémát kell majd megoldani, hogy az oautazó emberek életben maradjanak.