Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Csődben a francia űrkutatás

2003.05.06. 11:48
Tavalyi 99 millió eurós hiánya miatt a Mars-kutatásból és a világűr jelenségeinek megfigyeléséből is visszavonul a francia űrkutatás.
A 2002-es tetemes hiányt a működtetési költségek lefaragásával sikerült 35 millió euróra csökkenteni, jelentette be Yannick d'Escatha, az Országos Űrkutató Központ (CNES) elnöke. Az eddigi szigorítások, s a még mindig meglévő hiány miatt Franciaország több nemzetközi programtól kénytelen visszalépni.

Otthagyják a fekete lyukat

A franciák kivonulnak a Netlanderből, amelynek keretében egy amerikai-európai konzorcium indítana küldetést a Mars feltérképezésére és éghajlatának tanulmányozására, 2007-ben. A programban az Amerikai Egyesült Államok mellett részt vesz Finnország, Németország, Belgium és Svájc is.

Feladják a fekete lyukak tanulmányozásának eszközeként szolgáló Gamma-sugarú Nagyhatású Űrtávcső (GLAST)-programban való részvételt. (A GLAST-program további résztvevői: a NASA, valamint Németország, Japán, Olaszország és Svédország.)

Franciaország visszavonul abból a programból is, amely a Columbia katasztrófája miatt szállítási gondokkal küszködő Nemzetközi Űrkutató Állomás kísérleteihez igyekszik megteremteni a feltételeket.

Hitel minisztériumoktól

A CNES állami ügynökség, feladata meghatározni és végrehajtani Franciaország űrkutatási programját. Az intézmény jelentős szerepet játszik az Európai Űrkutató Ügynökségben (ESA) is. Yannick d'Escathát februárban nevezeték ki a CNES élére, azt követően, hogy szakértők élesen bírálták az ügynökség gazdasági vezetési módszereit.

A még mindig feszítő gondot okozó 35 millió eurós hiány pótlására a védelmi és a kutatási minisztérium adott hitelt, amit három éven belül kell visszafizetni.