Sára, Márió
-4 °C
5 °C

A franciák nyilvánossá teszik az ufódossziékat

2007.03.22. 18:36
Minden ufókkal kapcsolatos dokumentumot nyilvánosságra hoz a francia űrkutatási tanulmányi központ. Egyelőre csak az anyag negyedét tették fel honlapjukra, de év végére a tejesn archívum elérhető lesz.

Franciaország elsőként a világon internetes hozzáférést biztosít a nem azonosított repülő tárgyakról - közismertebb nevükön repülő csészealjakról - archívumaiban található anyaghoz.

Ezt Párizsban jelentette be csütörtökön Jacques Patenet, a témával a francia űrkutatási tanulmányi központ, a GNES keretében foglalkozó GEIPAN csoport illetékese. A cél többek között az, hogy eloszlassák azokat az - egyesek által hangoztatott - vádakat, amelyek szerint a hatóságok eltitkolnak valamit a témában.

"Igaz, hogy az Egyesült Államokban bárki kérhet információt esetenként, mi azonban, ettől eltérően, hozzáférhetővé tettük az egész rendelkezésre álló anyagot" - fűzte hozzá Patenet.

A honlapon egyelőre 400 dossziét lehet elérni, ezek az 50-es évek óta Franciaországban észlelt "ufók", azonosítatlan repülő tárgyak mintegy 25 százalékára vonatkoznak. Az év végéig az egész archívum felkerül az internetre, időközben fotókkal is gazdagodik.

A már elérhetővé tett dokumentumok főleg rendőrségi jegyzőkönyvek, amelyekből eltávolították a személyekre utaló adatokat. "Az ufológusok - a repülő csészealjak kutatói - nem találhatnak szenzációt vagy ismeretlen eseteket a most elérhetővé tett anyagban" - hűtötte le az érdeklődők lelkesedését a hír bejelentésével egy időben Jacques Patenet.