Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Az eddigi legtávolabbi csillaghalmazt fedezték fel

2006.09.14. 10:40
Az eddigi legtávolabbi ismert csillaghalmazt fedezték fel japán csillagászok - közölte a Nature című amerikai tudományos lap. A tudósok a Hawaii-szigeteken lévő Subaru óriásteleszkóppal észlelték a galaxist.

Az IOK-1 jelzéssel ellátott galaxis 12,88 milliárd fényévre (9,41 trillió kilométer) van tőlünk, azaz az onnan érkezett fénynek a másodpercenkénti 300 ezer kilométeres fénysebességgel száguldva 12,88 milliárd évre volt szükségük ahhoz, hogy megérkezzenek a Földre. Ez azt jelenti, hogy a csillagászok most azt láthatják, ami - a legalábbis általunk ismert - világegyetem hajnalán játszódott le az univerzumban, vagyis a tudósok nem a csillaghalmaz jelenlegi, hanem a majd 13 milliárd évvel ezelőtti állapotát figyelhetik meg.

Az ősrobbanás (Big Bang) mostani tudásunk szerint 13,66 milliárd éve következhetett be, így a galaxis segíthet megérteni a kutatóknak, hogy miként kezdődtek a csillagképződések majd 13 milliárd évvel ezelőtt, a csillagászok által csak "sötét korszaknak" nevezett időszakban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!