Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az eddigi legtávolabbi csillaghalmazt fedezték fel

2006.09.14. 10:40
Az eddigi legtávolabbi ismert csillaghalmazt fedezték fel japán csillagászok - közölte a Nature című amerikai tudományos lap. A tudósok a Hawaii-szigeteken lévő Subaru óriásteleszkóppal észlelték a galaxist.

Az IOK-1 jelzéssel ellátott galaxis 12,88 milliárd fényévre (9,41 trillió kilométer) van tőlünk, azaz az onnan érkezett fénynek a másodpercenkénti 300 ezer kilométeres fénysebességgel száguldva 12,88 milliárd évre volt szükségük ahhoz, hogy megérkezzenek a Földre. Ez azt jelenti, hogy a csillagászok most azt láthatják, ami - a legalábbis általunk ismert - világegyetem hajnalán játszódott le az univerzumban, vagyis a tudósok nem a csillaghalmaz jelenlegi, hanem a majd 13 milliárd évvel ezelőtti állapotát figyelhetik meg.

Az ősrobbanás (Big Bang) mostani tudásunk szerint 13,66 milliárd éve következhetett be, így a galaxis segíthet megérteni a kutatóknak, hogy miként kezdődtek a csillagképződések majd 13 milliárd évvel ezelőtt, a csillagászok által csak "sötét korszaknak" nevezett időszakban.