Friderika
10 °C
18 °C

Osztályozzon galaxisokat!

2007.07.16. 14:04
Elindult az Oxford Egyetem csillagászati projektje, amelyben a nyilvánosság segítségét kérik galaxisok millióinak osztályozásához. A kutatás vezetői szerint a programban résztvevő átlagemberek nagy hasznára válhatnak az űrkutatásnak, ugyanis az emberi agy alakfelismerő képessége még mindig nagyságrendekkel meghaladja a legjobb számítógépes algoritmusokét.

A Galaxyzoo látogatói olyan galaxisok képeit tanulmányozhatják, amelyet emberi szem még sosem látott, írja a hírek.csillagaszat.hu. A programban résztvevő önkéntes feladata, hogy kinézetük alapján osztályozza a galaxisokat, és eldöntse, hogy spirális vagy elliptikus galaxist lát. Ezzel az egyszerűnek tűnő feladattal hétköznapi emberek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a csillagászok feltérképezzék, hogyan oszlanak el a különböző típusú galaxisok az égen, ezáltal pedig jobban megértsék a Világegyetem szerkezetét. A galaxisokról az Új-Mexikóban lévő Sloan Digital Sky Survey robottávcsöve készítette a képeket.

Az agy ügyes

"A honlap nemcsak szórakoztatásra készült" – nyilatkozta Kevin Schawinski az Oxford Egyetem kutatója, a projekt munkatársa. Az emberi agy alakfelismerő képessége még mindig nagyságrendekkel meghaladja a legjobb számítógépes algoritmusokat, és a folyamatos fejlesztések ellenére is szinte lehetetlen olyan programot írni, amely nagy biztonsággal felismeri a különböző típusú galaxisok változatos formáit. Akár öt percet, akár öt órát töltenek el segítő szándékú emberek, mindenféleképpen felbecsülhetetlen értékű a részvételük, tette hozzá Schawinski.


Az első spirális, a második elliptikus

Mielőtt a honlap látogatói tényleges munkába kezdenének, egy jól szerkesztett oktatóanyag segítségével megtanulhatják a galaxisosztályozás alapvető tudnivalóit. Elsőként a két alaptípussal, a spirális és elliptikus galaxisokkal ismerkedhetnek meg egyszerűbb, majd kicsit bonyolultabb formákon keresztül. Ezután gyakorolhatják az alap és a kölcsönható galaxisok megkülönböztetését (kölcsönhatónak azokat a galaxisokat nevezzük, amelyek egymás közelében haladva eltorzítják egymás alakját. felépítését). Tesztelhetik a spirális galaxisok forgásirányának meghatározását és megtanulhatják, mi a különbség a galaxisok, a csillagok és a mozgó objektumok között. A tényleges munka megkezdéséhez 15 tesztgalaxisból legalább nyolcat helyesen kell osztályozni, onnan pedig már csak a rendelkezésre álló idő korlátozza a Világegyetem kozmikus mélységeibe tett kirándulást.

Volt már ilyen

A galaxyzoo.org csapatát a NASA egy korábbi, Stardust@home névre keresztelt projektje ihlette, amelyben a Wild-2-üstököst meglátogató űrszonda visszatérő kapszulájából származó porrészecskék osztályozásához kérték a nagyközönség segítségét.