Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Két galaxis ütközött a Halak csillagképben

2005.09.01. 15:10
A Halak csillagképben, körülbelül százmillió fényévre a Földtől két galaxis egymásnak ütközött. A csillagászok szerint ez az ijesztő jelenség előrejelzi mi történhet a bolygónkkal körülbelül ötmilliárd év múlva.

A képet júliusban a hawaii Mauna Kea-ban található Gemini teleszkóp rögzítette, amely 2001 óta készít felvételeket távoli galaxisokról és csillagokról. Ian Robson, a brit csillagászat-technológiai központ professzora, a teleszkóp mérnöke elmondta, beleborzongott, amikor először látta az ütköző galaxisokról készített képet, írja a BBC.

Csodálatos, de ijesztő

Forrás: Gemini.edu

A csillagászok szerint a Tejút a távoli jövőben várhatóan összeolvad a szomszédos Androméda galaxissal, és az új képződmény elnyeli a Naprendszert. "Ötmilliárd évre kaptunk kegyelmet, utána összeolvadunk az Andromédával. Ugyanakkor csodálatos látni, hogyan lesz egyszer vége Földünknek és galaxisunknak. Őszintén örülök, hogy nem élek már, amikor a tűzgolyó elindul és eléri a Földet" - mondja Robson.

Az egyesült galaxisok az ütközés miatt elvesztették alakjukat, az új rendszer az NGC 520 nevet kapta. A csillagászok szerint új csillagok születnek a kép felső részén és a közepe alatt látható halványvörös fényben izzó területen.