Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Válságban a Galileo projekt

2007.05.09. 11:08
Csütörtökig öt ország nyolc vállalatának kellene megegyeznie arról, hogy milyen mértékben vesznek részt az európai műholdas navigációs rendszer, a Galileo kiépítésében. Erre kevés az esély, ezét valószínűleg a projekt csúszni fog, az adófizetők pedig szívhatják a fogukat.

Május tizedikén jár le az a határidő, amit az Európai Bizottság szabott ki a Galileo projektben részt vevő nyolc cég alkotta konzorciumnak. A navigációs rendszer 30 tervezett műholdjából 4-ről már 2004-ben készült szerződés, az angol, német, francia spanyol és olasz vállalatoknak most arról kellene megállapodniuk, hogy a többi 26 űrszondával kapcsolatos feladatokat és költségeket milyen arányban osztják fel egymás között.

Költségvita

Szinte bizonyosan nem fog megállapodás születni, ezt az EU részéről nyilatkozó Wolfgang Tiefensee, Németország közlekedési minisztere előlegezte meg, amikor újságíróknak kijelentette, hogy "a Galileo mély és súlyos krízisen megy át". A miniszter szerint a vállalatok képtelen megegyezni, ezért új megoldást kell keresni a projekt finanszírozására.

Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy az európai adófizetőknek nagyobb összeggel kell hozzájárulniuk a navigációs rendszer költségeihez. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a projekt beindításához az EU több mint egymilliárd euróval járul hozzá, a telepítési fázis (ami gyakorlatilag a műholdak fellövését és a földi állomások kiépítését jelenti) további legalább kétmilliárdos költségének pedig az egyharmadát fizeti. A maradék kétharmadot és a későbbi üzemeltetési költségeket a magánszektornak kellett volna állnia – írja a BBC. A részletekről az EB júniusi tanácskozásán döntenek Brüsszelben.

fantáziarajz a Galileóról (kép: ESA)

Harmincból egy

Az első elképzelések szerint a 30 műholdat 2008 végére fellőtték volna, azonban eddig csak egy szonda, a Giove-A került Föld körüli pályára 2005 decemberében. (Korábban azért is késett a vállalkozás, mert az érintett országok kormányai sem tudtak megegyezni a költségeket illetően.) A második műholdat, a Giove-B-t tavaly ősszel indították volna, de műszaki hiba miatt elhalasztották a startot. Az utolsó műhold a projekt jelenlegi állása szerint csak 2011-2012 körül indulhat az űrbe.

A Galileo navigációs rendszer az amerikai GPS-t kiegészítve működne, de a készítők szándéka szerint annál pontosabban. Ennél is fontosabb, hogy a rendszer más országoktól független lenne, aminek egy esetleges háborúban lenne jelentősége.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!