Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerika feltörte a Galileót

2006.07.18. 10:14
Amerikai kutatók feltörték az európai műholdas navigációs rendszer kísérleti műholdjáról érkező jeleket. Az unió szerint az éles rendszerben más lesz a kód.

Az amerikai Cornell egyetem kutatóinak sikerült feltörni az európai, kísérleti fázisban levő Galileo műholdas navigációs rendszer kódját, írta a heise.de híroldal.

A Giove-A (Galileo In-Orbit Validation Element - Galileo keringési ellenőrző elem) elnevezésű műhold jelét azt követően törték fel, hogy az amerikai kutatók antennával és digitális vevőkészülékkel megfelelő mintát gyűjtöttek belőle.

Az Európai Bizottság nem késett a válasszal, a közlemény szerint a prototípus kódját nem lehet semmire használni, az éles rendszer teljesen más kódot kap.

Nagy kaland

"A kísérleti műhold kódját nem hoztuk nyilvánosságra, mert nem kereskedelmi célokra szántuk. A kód ennek ellenére nem volt titkos, így nem volt nagy fegyvertény feltörni" - jelentette ki a Bizottság egyik szóvivője.

Az amerikai kutatók azt állítják, hogy álvéletlen számok (pseudorandom numbers) segítségével jutottak teljes hozzáféréshez az európai műholdas navigációs rendszerben. Szerintük ezzel a végfelhasználók ingyenes használhatják majd a drága fizetős rendszert.

Hadsereg vs fizetős

Az amerikai GPS-sel (Global Positioning System) ellentétben, amelyet az amerikai hadsereg működtet, és az amerikai adófizetők finanszíroznak, az európai modell a hozzáférésért fizetett díjakból tartaná fent magát.

A Giove-A az európai rendszer műholdjainak első prototípusa. A Galileót az európai űrügynökség (ESA) és magánbefektetők építik ki. A teljes hálózat, amelynek 2010-ig kell kiépülnie, összesen 30 darab műholdból áll majd.