Gusztáv
3 °C
6 °C

Amerika feltörte a Galileót

2006.07.18. 10:14
Amerikai kutatók feltörték az európai műholdas navigációs rendszer kísérleti műholdjáról érkező jeleket. Az unió szerint az éles rendszerben más lesz a kód.

Az amerikai Cornell egyetem kutatóinak sikerült feltörni az európai, kísérleti fázisban levő Galileo műholdas navigációs rendszer kódját, írta a heise.de híroldal.

A Giove-A (Galileo In-Orbit Validation Element - Galileo keringési ellenőrző elem) elnevezésű műhold jelét azt követően törték fel, hogy az amerikai kutatók antennával és digitális vevőkészülékkel megfelelő mintát gyűjtöttek belőle.

Az Európai Bizottság nem késett a válasszal, a közlemény szerint a prototípus kódját nem lehet semmire használni, az éles rendszer teljesen más kódot kap.

Nagy kaland

"A kísérleti műhold kódját nem hoztuk nyilvánosságra, mert nem kereskedelmi célokra szántuk. A kód ennek ellenére nem volt titkos, így nem volt nagy fegyvertény feltörni" - jelentette ki a Bizottság egyik szóvivője.

Az amerikai kutatók azt állítják, hogy álvéletlen számok (pseudorandom numbers) segítségével jutottak teljes hozzáféréshez az európai műholdas navigációs rendszerben. Szerintük ezzel a végfelhasználók ingyenes használhatják majd a drága fizetős rendszert.

Hadsereg vs fizetős

Az amerikai GPS-sel (Global Positioning System) ellentétben, amelyet az amerikai hadsereg működtet, és az amerikai adófizetők finanszíroznak, az európai modell a hozzáférésért fizetett díjakból tartaná fent magát.

A Giove-A az európai rendszer műholdjainak első prototípusa. A Galileót az európai űrügynökség (ESA) és magánbefektetők építik ki. A teljes hálózat, amelynek 2010-ig kell kiépülnie, összesen 30 darab műholdból áll majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!