Mátyás
-6 °C
1 °C

Fellövésre készül az első Galileo műhold

2005.12.16. 15:30
Karácsony második napján startol Bajkonurból a Galileo helymeghatározó rendszer első eleme, a GIOVE-A tesztműhold. Jövőre újabb prototípus és három további műhold követi. Mind a 30 műhold várhatóan 2008-ra kerül a helyére.

A független európai navigációs rendszer, a Galileo legelső műholdját karácsony második napján lövik fel. Az európai űrügynökség (ESA) bejelentése szerint a GIOVE-A tesztműhold december 26-án, európai idő szerint reggel negyed hétkor száll fel a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból. A műhold pályára állítását egy Szojuz-Fregat típusú hordozórakétára bízzák, írta a Spaceref.com híroldal.

Nem egészen négy órával a fellövés után a műhold leválik a rakéta harmadik fokozatáról. Újabb három óra elteltével befejeződik majd a brit mérnökök által irányított üzembehelyezés. A tervek szerint az első műhold 23 222 kilométeres magasságban lebeg majd a Föld felszíne felett.

Összevesztek a feladatokon

A Galileo Európa válasza az amerikai GPS helymeghatározó rendszerre. Végső kiépítésében összesen 30 műholdból áll majd. Ezek közül 27 szükséges a működéshez, három pedig tartalék. A rendszert a Münchenhez közeli Oberpfaffenhofenben felépülő új irányítóközpontból vezérlik majd.

A speciálisan civil feladatokra tervezett navigációs rendszer képes lesz kiszolgálni a legmodernebb helymeghatározási és időjelet szolgáltató alkalmazásokat. Az ígéretek szerint kiemelkedő működési garancia vonatkozik a pontosságra, elérhetőségre és a jel vételére.

A Galileo körüli feladatok elosztásáról az ESA partnerországai hónapokig tartó huzavonát követően, a múlt héten egyeztek meg. A GIOVE-A műholdat jövőre követi a GIOVE-B prototípus, majd további három műhold. A teljes rendszert 2008-ra tervezik kiépíteni.