Auguszta
-3 °C
2 °C

Veszélyben a Galileo-hálózat

2005.10.09. 09:49
A késhegyre menő vita mindenekelőtt a Galileo-rendszer irányítóközpontjához járó kiegészítésről szól. A németeken és az olasztokon túl Franciaország és Spanyolország is bejelentette igényét a központ működtetésére.

Az európai műholdas helymeghatározó rendszer üzemeltetési helyszínei és finanszírozása körül támadt vita a részt vevő tagállamok között. Ha az újabb költségek elosztásával kapcsolatban nem sikerül október végéig megoldást találni, a teljes Galileo-projekt veszélybe kerülhet, jelentette ki Sergio Vetrella, az olasz ASI űrkutatási hivatal elnöke a Die Weltnek nyilatkozva.

Vetrella azt rótta fel Németországnak, hogy időhúzási taktikát alkalmaz. A német oldal ugyanis mind a mai napig vonakodik társfinanszírozni a projekt 2006-ben kezdődő első fázisának terven felüli, kereken 430 millió eurós költségét.

Előbb döntsenek a feladatokról

Sigmar Wittig, a német légi és űrkutatási centrum (DLR) igazgatósági elnöke megerősítette olasz kollégája szavait. A DLR a hozzájárulásait csak akkor szabadítja fel, amikor a feladatok megosztása pontosan ismert lesz.

Wittig szerint a késhegyre menő vita mindenekelőtt a Galileo-rendszer irányítóközpontjához járó kiegészítésről szól. A München melletti Oberpfaffenhofen, és a Róma melletti Fucino jelentkezésén túl Franciaország és Spanyolország is bejelentette igényét a központ működtetésére.

Amerika szétlőné

Manfred Stolpe (SPD), az ügyvezető német kormány közlekedési minisztere korábban többször megerősítette a németek irányítóközpontra vonatkozó igényét, sőt egyenesen a kiemelt projekt leállításával fenyegetőzött. Németország eddig mintegy 100 millió euróval, a résztvevő országok közül a legnagyobb összeggel szállt be a fejlesztési költségekbe.

A Galileo-projektet az EU és az európai űrkutatási hivatal (ESA) kezdeményezésére indították, és a szándékok szerint az amerikai GPS konkurenciája lehet. A tervek szerint 2008 januárjától szolgáltatások széles skáláját nyújthatja a műholdas helymeghatározás terén. Az USA korábban az európai műholdak lelövésével is fenyegetőzött.