Bernadett
-2 °C
4 °C

Jövőre indul az első Galileo műhold

2004.05.12. 15:30
Az európai navigációs rendszer kifejlesztésébe szerepet vállaló öt EU ország szándékai szerint 2005 októberében fellőhetik az első tesztműholdat. A Galileo nem a GPS konkurenciájának, hanem kiegészítésének tekinti magát, hangzott el egy berlini szakvásáron.
Az európai Galileo műholdas navigációs rendszer a Galileo Industries tervei szerint legkésőbb 2009 elején megkezdheti működését. A céget vezető Günter Stamerjohanns a berlini ILA légiközlekedési és űrrepülési vásáron kijelentette, hogy a Galileo programban szerepet vállaló öt EU ország szándékai szerint 2005 októberében indulhat az első tesztműhold. A navigációs rendszer teljes kiépítéséhez harminc műholdat lőnek fel.

Stamerjohanns szavai szerint a Galileo pontosabb, megbízhatóbb és a kontinensen jobb elérhetőségű lesz, mint a jelenleg használt GPS. Utóbbi rendszert különben az USA eredetileg katonai célokra fejlesztette ki. A Galileo viszont nem a GPS konkurenciájának, hanem annak kiegészítésének tekinti magát, mondta a Galileo Industries igazgatósági elnöke.

100 ezer új munkahely

A München melletti Ottobrunban székelő Galileo Industries GmbH-ban egyenként 21,5 százalékos részesedéssel rendelkezik az EADS Astrium Gmbh, az EADS Astrium Ltd & GSS, az Alcatel Space és az olasz Alenia Spazio. Több spanyol cég összesen 14 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, és a jövőben beszáll a részvényesek közé a francia Thales, emlékeztet az APA hírügynökség.

Günter Stamerjohanns tanulmányokra hivatkozva kijelentette, hogy a légi-, közúti és vízi közlekedést segítő új navigációs rendszer révén akár 100 ezer új munkahely is létesülhet.