Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Gigantikus csillagászati rádióteleszkópot építenek

2008.04.15. 07:16
Az újgenerációs antennaelemek paraméterei jobbak a hasonló külföldi szerkezetekénél, de az előállításuk azok töredékébe kerül.

Rádiócsillagászati óriásteleszkóp építését kezdték el a kelet-ukrajnai Harkivban a világűrből érkező méteres és dekaméteres rádióhullámok vizsgálata céljából. 


     Az egyezményesen Gigantikus Ukrán Rádióteleszkópnak elnevezett komplexumot az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia (UNTA) Harkivi Rádiócsillagászati Kutatóintézete csillagvizsgálójának a területén építik. Az ambíciózus projektet az UNTA annak a célprogramnak a keretében valósítja meg, amelyet a hazai alacsony frekvenciájú rádiócsillagászati kutatás távlati fejlesztésére dolgozott ki. 
     

A kijevi Ekszpert című hetilap hétfőn megjelent számának beszámolója szerint a teleszkópépítés első szakaszának lezárulásával az antennák 100 ezer négyzetméternyi területet foglalnak majd el. A rádiócsillagászati kutatóintézet szakemberei által tervezett, újgenerációs antennaelemek paraméterei - érzékenység, vételbiztonság, frekvenciasáv tekintetében - jobbak a hasonló külföldi szerkezetekénél, de az előállításuk azok töredékébe kerül.
    

Az obszervatórium területén két 25-25 elemből álló antennát már üzembe is helyeztek, s az év végéig további ezer antennaelemet kapcsolnak be a csillagvizsgáló korábbi rádióteleszkópját is magában foglaló rendszerbe. A két berendezés egy egységet képez majd, és a saját frekvenciatartományában a legjobb lesz a világon - közölte a hetilappal Leonyid Litvinenko akadémikus, a rádiócsillagászati kutatóintézet igazgatója.
    

A majdan több ezer elemből álló, hárommillió hrivnyába (kb. egymilliárd forint) kerülő óriásteleszkóp építését az UNTA finanszírozza.
  

   A harkivi rádiócsillagászok szakmai hírneve nagyon jó. Ők fedezték fel a csillagközi térben a szerves világ alapját képező szén színképvonalait, kidolgozták a gravitációs lencsék elméletét, leírták a Nap és a Jupiter rádiósugárzásának mechanizmusát, összeállították a távoli világűri rádiósugár-források legteljesebb katalógusát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!