Benedek
-5 °C
5 °C

Meteorzápor lesz hétfő éjjel

2004.12.13. 14:18
Azoknak, akik csalódtak a Leonidák egy hónappal ezelőtti, kevésbé látványos teljesítményében, itt a kárpótlás: hétfő éjjel megérkezik a Geminidák meteorraj, ami óránként akár 120 felvillanást is produkál majd. Az újhold miatt ráadásul az ég is sötétebb lesz, jobb megfigyelési viszonyokat kínálva.

A Geminidák minden évben visszatérnek, de a csillagászok idén kiemelkedően sok hullócsillagot várnak, írta az MSNBC. A tavalyi záport elhomályosította a hold erős fénye, ettől azonban most nem kell tartani, ugyanis szombaton volt újhold, így az ég kellőképpen sötét lesz.

A meteorzápor magyar idő szerint fél tizenegy körül tetőzik, a csúcsot Európában, Észak-Afrikában, Oroszországban és Kínában lehet majd a legjobban látni. Ekkor óránként nagyjából százhúsz felvillanás várható. Ez a szint hat-tíz órán keresztül fennmarad, vagy csak kevéssel csökken, úgyhogy még Amerikában is el lehet majd kapni a jelenséget.

Látványos zápor

A Geminidák a Gemini, azaz Ikrek csillagképről kapták a nevüket. A meteorzápor tetőzésekor ugyanis úgy látszik, mintha a csillagkép egyik csillaga, a Castor felől érkeznének a felvillanások. A meteorok forrása 3200 Phaethon nevű aszteroida, nem pedig egy üstökös, mint a Leonidák vagy a Perszeidák esetében.

A Geminidák általában a leglátványosabb meteorzáport prezentálják az évben, gyakran túlszárnyalva az augusztusi Perszeidákat is. A meteorok 35 kilométer per másodperces sebességgel lépnek be a légkörbe, körülbelül fele olyan gyorsan, mint a Leonidák tagjai. Sok Geminida sárgás árnyalatú, és vannak olyanok, melyeknek pályája cikcakkos vagy kettéválik.

A fényszennyezés természetesen csökkenti a megfigyelhető meteorok számát, így akik városból kémlelik az eget, jóval kevesebb hullócsillagot láthatnak majd.