Alfréd
-3 °C
3 °C

A világegyetem leghosszabb golfütése

2006.03.13. 11:00
Aranyozott golfütővel a nemzetközi űrállomás (ISS) mellől üti majd a labdát Pavel Vinogradov orosz űrhajós. A labda sebessége nem lesz olyan nagy, hogy elhagyja a Föld körüli pályát, cserébe viszont veszélyeztethet műholdakat és magát az ISS-t.
Aligha kétséges, hogy a világ következő golf-világrekodját Pavel Vinogradov állítja majd fel. Bár az orosz űrhajós eddig nem jeleskedett a pályán, a világ többi golfozójával szemben behozhatatlan előnnyel rendelkezik.

Az orosz űrhajós a nemzetközi űrállomás (ISS) következő állandó legénységének parancsnokaként az űrben fog játszani, a csak ebből a célból felszerelt platformról.

Nem példa nélküli

Kutatók számításai szerint a Vinogradov által elütött golflabda ideális esetben kereken egymilliárd kilométert tesz majd meg a Föld körül keringve, majd elég a légkörben. Mivel a golflabdát jeladóval látják el, a golfozás szerelmesei az interneten követhetik majd a rekordütés alakulását.

A Föld felszínén történt golfütések rekordja 650 méter, de az abszolút csúcsot már most is egy űrhajós tartja. Az Apolló 14 űrmisszió keretében a Holdat elérő Alan Shepard 1971-ben két ütéssel is megpróbálkozott. A csekély tömegvonzásnak köszönhetően a labdák több kilométeres távolságban értek vissza a talajra.

Orvul visszajöhet

A kanadai Element 21 Golf vállalat által finanszírozott rekordkísérletnek viszont számos ellenzője akad. Az esemény zéró tudományos értéket hordoz, a kockázat viszont nagy. Az aranyozott ütőt különben a szponzor később jótékonysági árverésre kívánja bocsátani.

Az európai űrügynökség (ESA) űrszemét-szakértője, Heiner Klinkrad szerint több hiba is csúszhat a számításokba, írta a tagesschau.de. Például ha Vinogradov szerencsétlenül üti meg a labdát, az egy vagy több Föld körüli keringés után eltalálhatja az űrállomást.

Hasonló okból nem használták különben a szovjet katonai Szaljut űrállomások fedélzeti ágyúit sem. A jól megütött golflabda az ISS esetében a külső burkolaton nem csak horpadást, de akár súlyos károsodást is okozhat, véli Klinkrad. Más szakértők elméleti szinten akár az űrállomás teljes elvesztését sem tartják kizártnak.

Egyre több a szemét

A kritikus vélemények szerint a szabadon engedett golflabda hozzájárul az űr fokozódó szennyeződéséhez. Nemzetközi egyezmények mondják ki, hogy az országok nem engednek szabadon a világűrben felesleges tárgyakat, emlékeztetett Klinkrad.

Bár a szponzor hi-tech ütőt biztosít a kísérlethez, közel sem biztos, hogy optimálisan sikerül az ütés. A laza golföltözet helyett Vinogradov a vastag űrruhában lesz majd, ami akadályozza a pontos és elegáns lendítést.

Az illetékesek ezért az orosz űrhajóst a súlytalanságban néhány próbaütés elvégzésére kérik majd. Ennek helyszíne az ISS lesz, annak is egy olyan sarka, ahol a labda várhatóan nem okoz károkat.