Dömötör
-1 °C
14 °C

Porösvényt húzott a felrobbant kisbolygó

2008.11.10. 10:45
A Magyar Csillagászai Egyesület híroldalán képek jelentek meg az október 7-én Szudán felett becsapódott és a légkörben felrobbant kisbolygó nyomáról.

Egy hónappal ezelőtt csapódott be a Föld légkörébe a 2008 TC3 jelű kisbolygó, ami légköri robbanást produkált, szilárd darabok vélhetően nem érték el a felszínt. Bár az eseményt a rendkívül gyéren lakott, sivatagos vidéken nem látta senki, a robbanás fényét repülőről, hangját felszíni hangdetektorok segítségével, a légkörben repülő tűzgolyót pedig a Meteosat 8 műhold felvételein megfigyelték. Az elmúlt napokban két újabb érdekes felvétel került elő a jelenségről.

Az egyik felvétel egy egyiptomi üdülőhely, El Gouna webkamerájának képe, amely a robbanástól 725 kilométerre északra, a Vörös-tenger partján található. Bár a település a robbanással ellentétes irányba néz, a helyi időben 04:46:25-kor rögzített képeken látszik, hogy valami megvilágítja az épületeket. A 36 másodperccel előbb és 17 másodperccel később felvett képeken viszont éjszakai sötétségbe burkolózik a táj. A feltételezések szerint az izzó meteor olyan fényes volt, hogy ekkora távolságból is bevilágította az éjszakát. Az időpont mindenesetre tökéletesen egyezik a más megfigyelésekből levezetett értékkel. A légköri robbanás közelében nappali világosság lehetett, de még a 725 kilométerre lévő egyiptomi helyszínen is a telehold fényét jóval meghaladó villanás volt látható.

Egy öt képből álló animáció, amely az egyiptomi webkamera felvételeit mutatja a légköri robbanás időpontja környékén.

Az eddig legközvetlenebb felszíni észlelés az APOD-on közzétett helyszíni felvétel, amely a pirkadat perceiben készült. A felvétel az órákkal korábban, a kisbolygó égése közben szétszóródott port mutatja, amit a kelő nap fénye megvilágít. Jól látható, hogy különböző magasságokban más-más sebességgel és irányba fújó szelek már nagyon összekuszálták az eredetileg egyenes porsávot. A nyom szerkezete és főleg furcsa, opálos színe egyértelművé teszi, hogy nem felhőkről van szó. Már sok nagy tűzgömbnél tapasztalták, hogy a magaslégkörben szétszórt hatalmas mennyiségű, rendkívül finom por órákkal az esemény bekövetkezte után is látható.

A tűzgömb nyoma Észak-Szudán felett a robbanás hajnalán (APOD)

2000. május 10-én este hazánkból is látható volt egy nappali meteor rombuszt formázó nyoma, melynek repülését Vingler Béla is megfigyelte Győrből: "A légkörbe érkezés helyén hosszú ideig füstnyom volt látható, ami kékes-szürke színű volt. Az észlelés után a légkörbe érkezés helyén lévő, már szürke színű felhőpamacs 20:55-re hatalmas rombusz alakot vett fel. A helyét az alatta elúszó felhőpamacsokhoz képest nem változtatta. A jelenség sorsát a láthatóságáig, 21:00-ig figyeltem."

A 2000. május 10-ei nappali tűzgömb nyoma Budapest felett, másfél órával az esemény után. (Veres Viktor felvétele)