Mátyás
-6 °C
1 °C

Izzó gázgömbben a Naprendszer

2006.06.23. 10:25
A Naprendszer egy 2000 fényév átmérőjű, tojás alakú képződmény közepén található. Az egymillió fokon izzó gázgömböt a Plejádok szupernóvái fűthették fel, állapították meg osztrák kutatók.

Bécsi csillagászok azonosították azt a kozmikus kályhához hasonlatos hőforrást, amely az emberiség tágabb otthonát körülvevő lokális gömb magas hőmérsékletét okozza.

A hatalmas gázgömb magában foglalja az egész Naprendszert. Az úgynevezett lokális gömböt, amelyben tartózkodunk, szokatlanul forró, de ritka gáz tölti meg.

A ritka gömb nélkül a Földről csak sokkal kevesebb csillag volna látható. Azt, hogy a bolygónk egy ilyen gömb belsejében található, a csillagászok korábban a puha röntgensugárzás alapján derítették ki.

Ritka és forró

A gáz hőmérséklete helyenként eléri az egymillió Celsius fokot. Mivel viszont a gáz rendkívül ritka, a csillagközi térbe merészkedő űrhajós számára semmiféle hőérzetet nem keltene.

A helyi gömbön kívül eső anyag hidegebb, viszont egyúttal sűrűbb is, és néhány területen kevésbé átlátszó. A mi gömbünk hatalmas, tojás alakú képződmény, amelynek átmérője eléri a 2000 fényévet, írta az APA hírügynökség.

A kutatók mostanáig keresték a kozmikus szauna magas hőmérsékletének forrását. A legelfogadottabb nézet szerint igen nagy tömegű csillagok szupernova-robbanása szóba jöhet energiaforrásként.

Megvannak a tettesek

Az elmélet ellenőrzésére a bécsi egyetem csillagászati intézetében Dieter Breitschwerdt és kollégái bonyolult szimulációkat végeztek, amelyekbe bevonták a legnagyobb szomszéd csillagok minden mozgását és a kozmikus szomszédságunkban található gázt.

Ennek során a kutatók rábukkantak a csillagrobbanások valószínű forrására. A Plejádok csillaghalmazban a csillagok olyan alcsoportja található, amely képes lehetett a hatalmas robbanások kiváltására. Ezek a szupernova-robbanások az elmúlt 15 millió év alatt történtek.

Az időpont a túlélő testvérrendszerek pályáinak módosulásából számítható ki. A kérdéses csillagok jelenleg az 500 fényévre található Scorpius-Centaurus-csoportban találhatóak.

Lassan lehűl a gömb

A robbanások kereken egymillió évvel ezelőttig folytatódtak, azóta viszonylagos nyugalom honol. Ez azt is jelenti, hogy a gáz fokozatosan egyre hidegebb és sűrűbb lesz.

A lokális gömb ennek ellenére csillagászati léptékkel rövid időn belül össze fog olvadni egy hasonlóan felfűtött szomszédos gömbbel. Vagyis néhány millió évig garantált a zavartalan kilátás a csillagokra.