Donát
-4 °C
2 °C

Elkészült a világ legnagyobb optikai teleszkópja

2004.10.16. 16:44
Az amerikai Mount Graham csúcsán emelt óriás teleszkóp több millió kilométerről képes volna meglátni a gyertya lángját. Az indiánok továbbra sem békélnek meg azzal, hogy a szent hegyüket tönkreteszik.
A világ legnagyobb optikai távcsövét (Large Binocular Telescope, LBT) pénteken tekinthették meg a civil látogatók és vasárnap tartják a hivatalos megnyitó ünnepséget.

Az Arizona állambeli Mount Graham csúcsán épült létesítményből a kutatók reményei szerint minden korábbinál jobb felbontásban vizsgálhatják majd a kozmoszt. A nyár közepén a környéken pusztító erdőtüzek közvetlenül veszélyeztették az építkezést.

Láthatják az exobolygókat

Az LBT a leírások alapján tízszer nagyobb teljesítményű, mint a Hubble űrteleszkóp. Ezzel a világűr kutatása új szintre ér, írta közleményében az LBT projektben részt vállaló Arizona egyetem.

Évi 330 napos kihasználtság mellett a létesítmény egy-egy éjszakai működtetése 18 ezer dollárba (3,6 millió forintba) kerül. Viszont a kutatók az LBT segítségével közvetlenül megfigyelhetik a 20-30 fényévre elhelyezkedő csillagrendszerek Jupiter-méretű bolygóit.

Ott a gyertya

Az LBT projektben öt német kutatóintézet összesen 25 százalékos szerepet vállalt. A megfigyelési időn három további résztvevővel, az Arizona egyetemmel, az olasz nemzeti asztrofizikai intézettel és egy tucsoni kutatóvállalattal osztoznak.

A kereken 120 millió dolláros (24 milliárd forintos) költséggel megépült teleszkóp hatalmas látcsőként működik. Két tükre együtt több fényt képes befogni, mint bármely más eddig készült teleszkóp. A méhsejthez hasonló elemekből épült nagyobbik tükör átmérője 8,4 méter.

Az LBT segítségével a csillagászok számára a leggyengébb fényű égitestek is láthatóvá válnak. Az LBT projektben részt vállaló német kutatók számításai szerint a teleszkóp 2,5 millió kilométeres távolságból behozná egy gyertyaláng fényét, írta a dpa.

Láthatják az exobolygókat

Környezetvédő és indián érdekvédő szervezetek ugyanakkor sajtóbeszámolók szerint folytatják az LBT elleni tiltakozásukat. Az obszervatórium ugyanis az indiánok egyik szent hegyén áll (neve Dzil Nchaa Si An), és egyedülálló ökoszisztéma közepén húzták fel.

A Mount Graham tetején ráadásul már két további obszervatórium is működik. Az egyik az 1,8 méteres főtükrű Vatican Advanced Technology Telescope (VATT), amelynek fő tulajdonosa a Vatikán. A másik létesítmény a Heinrich Hertz szubmilliméter teleszkóp, amely az 1 mm alatti rádióhullámok sávjában dolgozik, és a szerves molekulák csillagközi nyomai után kutat.