Emma
9 °C
26 °C

Új ásványt találtak a Holdon

2004.04.27. 12:10
Az új ásványt egy Holdról 2000-ben a Földbe csapódó, Dhofar 280 elnevezésű meteoritban azonosították, írja a BBC.
Az ásványt hapkeitnek nevezték el, Bruce Hapke után, aki már harminc évvel ezelőtt megjósolta, hogy a Holdon létezik a vas-szilícium ötvözet. Mahesh Anand kutató és kollégái szerint a hapkeit valószínűleg nagy sebességgel összeütköző apró részecskékből jött létre.

Mikrometeoritok becsapódása

A légkör nélküli égitesteken, így a Holdon is, a sziklás felszín és a talaj képződése során olyan folyamatok is lejátszódnak, amelyek a Földön nem léteznek. Ilyen folyamat az is, amelynek során mikrometeoritok csapódnak be és morzsolódnak szét a felszínen.

A mikrometeorit körülbelül 0,1 milliméter vagy annál is kisebb átmérőjű, azonban közel százezer kilométer per óra sebességgel száguld, s a becsapósáskor nagyon kis területen hatalmas energiát fejleszt.

Vas és szilícium ötvözet

Az ütközés miatt megolvadnak a fémek, kémiai és strukturális változás következik be. A hapkeit a vas és a szilícium kettő az egyhez arányú elegyéből jön létre.

Ez a folyamat majdnem négy milliárd éve játszódott le a Holdon, s a holdfelszín felső pár centiméterének változásait ez idézte elő. Habár a hapkeit létezését már harminc évvel ezelőtt feltételezték, ez az első eset, hogy valóban rátaláltak. A tudósok úgy vélik az új ásvány gyakori összetevője a holdfelszínnek.