Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar fedezte fel a legnagyobb ismert bolygót

2006.09.15. 16:18
Feladta a leckét a csillagászoknak az a bolygó, amelynek felfedezését Washingtonban jelentették be. A HAT-P-1 jelű égitest a legnagyobb és egyben a legkisebb sűrűségű az eddig felfedezett több mint 200 planéta közül - és ez nem illik bele semmilyen elméletbe.

A bolygót felfedező csapat vezetője Bakos Gáspár csillagász-fizikus, a massachusetsi Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa. Mint a tudós a sajtótájékoztatón elmondta, a HAT-P-1 a tőlünk 450 fényévnyire levő Gyík csillagképben található, egy ikercsillagpár egyik csillaga körül kering. Átmérője 38 százalékkal nagyobb, mint a Jupiteré, tömege viszont csak feleakkora.

A planéta sűrűsége negyedannyi, mint a vízé, ez még egy parafadugó sűrűségénél is kevesebb. "Ha létezne egy óriási, kozmikus fürdőkád, a bolygó lebegne benne, akárcsak a Szaturnusz" - nyilatkozta Bakos. De míg a Szaturnusz úgy viselkedne, mint egy jéghegy, és nagyobb része víz alatt lenne, addig a HAT-P-1 a felszínen lebegne, egy strandlabdához hasonlóan.

Felfújt

Bakos kollégája, Robert Noyes szerint a felfedezés azt sugallja, hogy a bolygók kialakulására vonatkozó elméletek körül valami nincs rendben (1999-ben már felfedeztek egy hasonló objektumot, a HD 209458b-t). Nagysága és sűrűsége mellett az is furcsa, hogy mindössze huszadakkora távolságra van a csillagától, mint a Föld a Naptól, így 4 és fél nap alatt megkerüli azt.

A gázóriás különcségeire máris létezik két elmélet, mindkettő azt valószínűsíti, hogy a bolygót felfújta valamilyen belső hőforrás. Az egyik teória a csillag vonzását okolja, elképzelhető ugyanis, hogy ez az erő megnyújtja a HAT-P-1-et, és ezért képződik hő a bolygóban. A másik elmélet szerint az égitestben valahogy elkülönült a hélium és a hidrogén, és a nehezebb hélium a bolygó magjában gyűlt össze - ilyen jelenség viszont egyelőre nem ismert a tudomány előtt.

A bolygót a Hungarian Automated Telescope (HAT) nevű kisméretű autonóm teleszkóppal fedezték fel. A teleszkóp hat távcsőből áll, ebből négy Arizonában, kettő Hawaii-n található, és egyetlen Linux-os pc vezérli. A szerkezettel elsősorban a csillagok fényében beálló apró változásokat figyelik meg. A műszert Magyarországon tervezte es épitette Sári Pál, Papp István és Lázár József (Magyar Csillagászati Egyesület) Bakos Gaspár (a fejlesztés idején MTA KTM CSKI) vezetésével.

(A felfedezésről a csillagaszat.hu közöl részletes tudósítást.)