Auguszta
-3 °C
2 °C

Megkezdődött a hibakereső űrséta

2005.07.30. 13:53
Kapcsolódó cikkek (1)
Átvizsgálja a Discovery hővédő burkolatának két területét a legénység két tagja, Noguicsi Szoicsi és Stephen Robinson. A két űrhajús a sikló rakodóterében a Földről vitt burkolódarab-mintákon kipróbálja azt az eljárást, amelyet a Columbia űrrepülőgép katasztrófája után dolgoztak ki a szakemberek.

Megkezdte első űrsétáját szombaton a Nemzetközi Űrállomáshoz kapcsolt Discovery űrrepülőgép legénységének két tagja. Az amerikai Stephen Robinson és japán társa, Noguicsi Szoicsi közép-európai idő szerint déltájban úszott ki a világűrbe.

Hat és fél órásra tervezett űrsétájuk fő feladata, hogy sérülések után kutatva átvizsgálják a Discovery hővédő burkolatának két olyan részét, amelyet az amerikai űrhivatal (NASA) repülésirányító központja jelölt ki az űrállomásra érkezéskor készített kamerafelvételek alapján.

A két űrhajós ezen kívül a Discovery rakodóterében - a Földről vitt burkolódarab-mintákon - kipróbálja azt az eljárást, amelyet a Columbia űrrepülőgép két évvel ezelőtti katasztrófája után dolgoztak ki a szakemberek, a hővédő pajzs világűrben elvégezhető javítására. A Discovery hétfős legénysége számára két további űrsétát terveztek még a mostanin kívül.

#alt#
Steve Robinson, Jim Kelly (pilóta), Andy Thomas, Wendy Lawrence, Charlie Camarda, Eileen Collins (parancsnok) és Nogucsi Szoicsi. Forrás: NASA

A Columbia-katasztrófa megismétlődésétől rettegnek

Az évek óta bütykölt Discovery űrsiklót július 13-án lőtte volna ki az űrbe a NASA, de az indulást végül lefújták, mivel meghibásodott egy érzékelő az egyik tankban. A tervezők nagyon féltek tőle, hogy megismétlődik a Columbia 2003-as katasztrófája.

A 21 éves űrsiklót végül sikeresen fellőtték július 26-án, de hamarosan azonosítatlan tárgyak kezdtek potyogni róla, amelyekről a NASA rémületére kiderült, hogy a szigetelőhab darabjai voltak. A Columbia tragédiáját az utólagos vizsgálat szerint éppen a leváló szigetelődarabok okozták, amelyek megrongálták az űrsikló burkolatát. A NASA egyből közölte, hogy a jövőben felhagy az űrrepüléssel, és elismerte hibáját.

Bár a Discovery gond nélkül rákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomásra, a NASA kétszáz munkatársa most azt elemzi, visszatérhet-e biztonságban a földre az űrsikló.