Sára, Márió
2 °C
6 °C

Aszteroidára szállnak le a japánok

2005.09.15. 10:15
Tudományos szenzációnak számító anyagminták begyűjtésével bízták meg a japán űrkutatók a Hayabusa űrszondát, és most nagyon közel kerültek céljukhoz, az Itokawa aszteroidához.

Több mint két évig keringett a világűrben a hatékony, de igen szerény teljesítményű ionhajtóművel közlekedő Hayabusa űrszonda, mígnem sikerült húsz kilométerre megközelítenie célpontját, az Itokawa aszteroidát. Az űrszonda egyelőre csak távolból gyűjt adatokat, de hamarosan leszáll az aszteroidán, hogy begyűjtsön némi anyagmintát.

Néhány fényképet már küldött a földi bázisnak a Hayabusa az aszteroida domborzatáról, és ezek alapján a kutatók már messzemenő következtetéseket tudnak levonni az égitest keletkezéséről és fejlődéséről, ugyanakkor nagyon várják az anyagmintákat is, amelyek még többet elárulnak az aszteroidákról. A mintatároló rekeszek várhatóan 2007 nyarán érkeznek meg a Földre.

Bármilyen meglepő, eddig csak egyetlen távoli égitestről, a Holdról sikerült mintákat szállítani a Földre, írja a BBC. Tudósok szerint a Naprendszer évmilliárdokkal ezelőtti keletkezésekor megmaradt anyagokból jöttek létre az aszteroidák, és ezen apró égitestek többsége a Mars és a Jupiter közötti pályán kering a Nap körül.

A japán űrszonda által megközelített aszteroidát Hideo Itokawáról, a japán űrkutatás egyik atyjáról nevezték el.