Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Megmenti a NASA a Hubble-t

2006.11.02. 11:37
Sokáig úgy volt, végleg magára hagyja az amerikai űrhivatal a nép teleszkópjának nevezett Hubble-t. Aztán a héten úgy döntött a vezetőség, hogy 2008 tavaszán kockázatos küldetés keretében mégis megpróbálja helyreállítani a tizenhat éves űrteleszkópot.

Hosszas fontolgatás után kedden úgy döntött a NASA, hogy mégsem hagyja magára a Hubble űrteleszkópot, amelynek állapota az 1990-es űrbe bocsátása óta fokozatosan romlik. Michael Griffin, a NASA vezetője bejelentette: 2008 tavaszán küldetés indul az űrbe, hogy helyreállítsa a megrongálódott Hubble-t.


Az Eagle Nebula a Hubble fotóján, és további megdöbbentő felvételek
A javításhoz a NASA a Discovery űrsiklót használja majd bázisként. A tervek szerint az űrhajósok öt űrsétát tesznek majd, hogy kijavítsák a teleszkópot; a küldetés 900 millió dollárba kerül. Ha a NASA sikerrel jár, a Hubble 2013-ig készíthet képeket a világűrről, ha nem, az űrteleszkóp stabilizátorai és akkumulátorai legfeljebb az évtized végéig bírják majd. Ha végleg felmondják a szolgálatot, könnyen megtörténhet, hogy az 1,5 milliárd dolláros eszköz két-három év múlva magatehetetlenül beér a Föld légkörébe, és ott elég.

A nép teleszkópja

A NASA korábbi vezetője, Sean O'Keefe 2004-ben úgy döntött, elhalasztja a Hubble akkor esedékes javítási munkálatait. A Columbia űrsikló egy évvel korábbi tragédiája miatt a hivatal túl kockázatosnak nyilvánította a repülést, és egészen 2005-ig a Földön parkolta űrsiklóflottáját.

Azóta viszont két amerikai sikló is összekapcsolódott a nemzetközi űrállomással, így jó esély van arra, hogy egy Hubble-mentő küldetés is sikeres lehet. A NASA mindenesetre készenlétbe állít egy másik űrsiklót is, amelyet mentőcsónakként használhat, ha a Discoveryben kár esik, és nem tud visszatérni a Földre.

Az emberiség szemének és a nép teleszkópjának nevezett, Edwin Hubble csillagászról elnevezett teleszkóp 1990-es űrbe bocsátása óta gondokkal küzdött, eleinte például életlen képeket küldött a Földre - a hibát 1993-ban javították ki egy korrekciós lencse beszerelésével. Azóta a Hubble, amelyet sokan a Galileo óta a legfontosabb teleszkópnak tartanak, számos csodálatos felvétellel örvendeztette meg az emberiséget- tőle tudjuk, hogy néz ki az Eagle Nebula (Sas-köd), és a Hubble segítségével sikerült pontosítani az Univerzum korát, amit most 13,7 milliárd évre tesznek.