11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

A Hold 62 millió évvel a Naprendszer után keletkezhetett

2007.12.21. 07:39
Zürichi és kölni tudósok úgy gondolják, hogy sikerült megállapítaniuk a Hold pontos korát.

A Hold valószínűleg a 4,567 milliárd éves Naprendszer kialakulásának kezdete után 62 millió évvel keletkezett a Nature című brit tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

Volfrámizotóp

A zürichi műszaki egyetem és a kölni ásványtani intézet kutatócsoportja volfrámizotópos mérések segítségével megállapította, hogy a Föld és bolygója valamikor a Naprendszer keletkezése utáni 52-152 millió év alatt vált szét, feltehetően legfeljebb 62 millió évvel a Naprendszer létrejötte után.

A tudósok azt is megállapították, hogy két volfrámizotóp aránya egyforma a Föld és Hold köpenyében. A föld- és a holdfelszín anyagának azonosságát már az Apolló amerikai űrhajóprogram idején megállapították.

Egy általánosan elfogadott elmélet szerint a Hold feltehetően a Föld és egy Mars-méretű égitest összeütközése következtében keletkezett.

Vizsgálják

Mostanában egyre több hír érkezik majd az égitestről, hiszen több nemzet is vizsgálja azt. Az amerikaiak embert is akarnak a Holdra küldeni, az ázsiai országoknak hála meg részletes képeket, videókat láthatunk a felszínről.

Az október 24-én startolt első kínai Hold-szonda, a Csang-o ji-hao (Holdistennő 1), pár hete pályára állt a Hold körül. Az eszköz november végén küldte haza a Hold felszínéről készített első képeket. Az egy évre tervezett küldetés során a Holdistennő 1 feladata többek között az égitest felszínének feltérképezése lesz háromdimenziós felvételekkel, de szerepel a tervek között a Hold porának elemzése is. Kína egyébként 15 éven belül embert is küldene a Holdra.

A japán Selene űrszonda meg már nagyfelbontású képeket és videókat is küldött a Holdról.  • Hírek
  • Bankszámla