Leó, Szaniszló
4 °C
17 °C

Szombat éjjel teljes holdfogyatkozás

2007.03.03. 11:14
Szombat este egész Európában teljes holdfogyatkozás lesz. Utoljára 2004-ben volt látható ez a jelenség, legközelebb 2008 februárjában lehet elővenni a távcsövet. A Hold nem fog teljesen eltűnni, de bevörösödik.

Egész Európában megfigyelhető lesz vasárnapra virradóra a teljes holdfogyatkozás, persze csak azokon a területeken, ahol felhőtlen az ég. A zürichi obszervatórium közlése szerint a jelenség közép-európai idő szerint 21 óra 16 perckor kezdődik.

Teljes holdfogyatkozás mindig teliholdkor figyelhető meg, amikor a Hold és a Nap között egy vonalban elhelyezkedő Föld elállja a fénysugarak útját, és árnyékot vet a Holdra. A Hold az együttállás idején nem fog teljesen elsötétedni, halvány vörös derengésben lesz látható az égen. A Földet körülvevő levegőburkon átszűrődő napsugarak ugyanis megtörnek és elhajlanak, így egy részük a takarásban is eléri a Holdat. A Föld több mint egy órán át, 23 óra 44 perctől 0 óra 58 percig teljesen eltakarja majd a Holdat, előtte és utána félárnyékos fogyatkozást lehet megfigyelni. A Hold 3 óra 25 percre hagyja el teljesen az árnyékot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hazánk egész területén változóan felhős az ég, szerencse kérdése, hogy az égitest hol bukkan elő a felhők közül.

A Holdat felfaló szörny

A következő teljes holdfogyatkozás augusztus 28-án lesz, de azt Európából nem lehet majd látni. Akik a mostani alkalmat elszalasztják, vagy éppen borult lesz felettük az ég, 2008. február 21-én újra elővehetik távcsöveiket. A teljes holdfogyatkozás nem túl gyakori, de nem is kivételes jelenség. Magyarországról utoljára 2004. október 26-án volt látható, azt megelőzően azonban két év alatt háromszor is előfordult: 2003. május 16-án és november 8-ról 9-re virradóra, majd 2004. május 4-én.

A régi időkben számos kultúrában úgy hitték, hogy a holdfogyatkozás éhínséget, járványt vagy más katasztrófát jelez előre. A kínai hadsereg még a 19. században is az égre tüzelt holdfogyatkozáskor, hogy elijessze a sárkányt (vagy varangyot), ami szerintük fel akarta falni a Holdat. Japánban a mai napig akadnak olyanok, akik befedik a kútjaikat ilyenkor, hogy ne fertőződjön meg a víz. Más kultúrákban is szokás, hogy lövöldöznek, kiáltoznak, edényekkel vagy más módon csapnak zajt, hogy elijesszék a Holdat felfaló szörnyeteget.