Kornélia
-1 °C
15 °C

Lenyűgöző képek a holdfogyatkozásról

2007.03.04. 11:15
Szombat este egész Európában lehetett észlelni a teljes holdfogyatkozást. Az időjárás kegyes volt, Magyarország több nagyvárosában is jól meg lehetett figyelni a jelenséget, többek között Budapesten és Miskolcon. Ha mégis lemaradt róla, tekintse meg a Magyar Csillagászati Egyesület felvételeit!

"Van úgy, hogy vörös a Hold,
Van úgy, hogy kereket old"
– Quimby

Teljes holdfogyatkozás mindig teliholdkor történik, amikor a Hold és a Nap között egy vonalban elhelyezkedő Föld elállja a fénysugarak útját, és árnyékot vet a Holdra. A jelenség szombaton közép-európai idő szerint 21 óra 16 perckor kezdődött, majd a Föld több mint egy órán át, 23 óra 44 perctől 0 óra 58 percig teljesen eltakarta a Holdat. A jelenséget Magyarország nagy részén észlelni lehetett.

A Hold az együttállás idején nem sötétedett el teljesen, halvány vörös derengésben volt látható az égen. Ennek magyarázata az, hogy a Földet körülvevő levegőburkon átszűrődő napsugarak megtörnek és elhajlanak, így egy részük a takarásban is eléri a Holdat. A teljes holdfogyatkozás előtt és után félárnyékos fogyatkozást lehetett megfigyelni, a Hold 3 óra 25 percre hagyta el teljesen az árnyékot.


Az MCSE felvételei

A Holdat felfaló szörny

Utoljára 2004-ben volt látható ez a jelenség, legközelebb pedig augusztus 28-án lesz teljes holdfogyatkozás, de azt Európából nem lehet majd látni. A magyarok 2008. február 21-én vehetik újra elő a távcsöveiket.

A régi időkben számos kultúrában úgy hitték, hogy a holdfogyatkozás éhínséget, járványt vagy más katasztrófát jelez előre. A kínai hadsereg még a 19. században is az égre tüzelt holdfogyatkozáskor, hogy elijessze a sárkányt (vagy varangyot), ami szerintük fel akarta falni a Holdat. Japánban a mai napig akadnak olyanok, akik befedik a kútjaikat ilyenkor, hogy ne fertőződjön meg a víz. Más kultúrákban is szokás, hogy lövöldöznek, kiáltoznak, edényekkel vagy más módon csapnak zajt, hogy elijesszék a Holdat felfaló szörnyeteget.