Auguszta
-3 °C
2 °C

Teljes holdfogyatkozás meteorzáporral

2003.11.08. 10:44
Szombatról vasárnapra virradó éjszaka teljes holdfogyatkozás lesz megfigyelhető, mely derült idő esetén Magyarországról, szabad szemmel is jól követhető lesz. November második felében, három hullámban érkezik meg a Leonidák meteorraj, bár a jelenség nem lesz annyira látványos, mint tavaly.
A Hold éjszaka fél egykor kezdi belépését a Föld árnyékába, korongja fokozatosan elsötétül. A teljes árnyékban 2 óra körül merül el, a teljes fogyatkozás 25 percig tart. Fél 3 után másfél órán keresztül tart kilépése az árnyékból, a jelenség hajnali 4 óra körül ér véget. A következő teljes holdfogyatkozás jövő év május 4-én lesz.

A napfogyatkozással ellentétben a holdfogyatkozást biztonságosan meg lehet figyelni szabad szemmel vagy távcsővel, nincs szükség védőszemüvegre. A holdfogyatkozás alatt a légkörtől függően vörös, narancssárga, sötétbarna vagy akár szürke színűnek is látszódhat az égitest.

Megfigyelés előadásokkal

Tekintse meg képeinket!
Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület
A jelenség alkalmából a Magyar Csillagászati Egyesület rendkívüli nyitva tartást hirdet a budapesti Laborc utcában található Polaris Csillagvizsgálóban. A távcsöves bemutatás keretében a Hold mellett a nagy földközelség után távolodó Mars, és a hajnali égbolt látványos óriásbolygói, a Szaturnusz és a Jupiter is megtekinthetők.

Az esemény alkalmából előadásokat és vetítéseket is tartanak, az aktuális űrkutatási eredményekről, az elmúlt napok nagy napkitöréseiről és az általuk világszerte okozott látványos sarki fényekről. Mivel a teljes holdfogyatkozás csak derült időben látható, a csillagászati bemutatót csak ekkor rendezik meg.

Zörögnek

A régi időkben számos kultúrában úgy hitték, hogy a holdfogyatkozás éhínséget, járványt vagy más katasztrófát jelez előre. A kínai hadsereg még a 19. században is tüzelt az égre holdfogyatkozáskor, hogy elijessze a sárkányt (vagy varangyot), ami szerintük fel akarta falni a Holdat.

Japánban egyébként a mai napig vannak, akik befedik a kútjaikat ilyenkor, hogy ne fertőződjön meg a víz. Sok kultúrában szokás, hogy lövöldöznek, kiáltoznak, edényekkel vagy más módon csapnak zajt, hogy elijesszék a Holdat felfaló szörnyet.

Ritkás meteorzápor

Klikk a képre!
A holdfogyatkozás után nem sokkal érkezik meg a Leonidák nevű meteorraj, amely a nevét a látszólagos kiindulási pontjáról, az Oroszlán csillagképről kapta. A Leonidák meteorzápor akkor keletkezik, amikor a Föld a Tempel-Tuttle üstökös által hátrahagyott felhőbe ütközik, amely homokszem és borsószem közti méretű törmelékből áll. Valódi meteorzáporra legfeljebb 33 évente kerülhet sor, amikor az üstökös valóban közel kerül a Naphoz.

Bár a Leonidák-szezon tavaly tetőzött, és sűrű meteorzáporra idén nem lehet számítani, érdekesség, hogy a meteorok három hullámban érkeznek, november 13-a és 19-e között. Magyarországról valószínűleg november 19-én lehet majd látni a meteorokat, bár a jelenség az óránkénti száz hullócsillaggal nem lesz annyira látványos, mint tavaly.

A meteorokat csak kellően sötét, a zavaró városi fényektől minél távolabbi helyről érdemes megfigyelni, írja honlapján a Magyar Csillagászati Egyesület. A hullócsillagok többsége ugyanis halvány, ezért fényszennyezett helyről, kivilágított városokból csak a legfényesebbeket lehet megpillantani. Aki valóban látni akarja a meteorzáport, az előrejelzett időpont előtti és utáni éjszakát is érdemes szabad ég alatt töltenie, javasolják a csillagászok.

November 28-án egyébként teljes napfogyatkozás is lesz, de kizárólag az Antarktiszról lehet majd látni.