Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Űrruha nélkül utaznak a Holdra

2007.09.24. 12:23
Visszatérne az amerikai űrhivatal a Holdra, de az űrhajósok érkezése előtt nagyméretű lakómodulokat és túlnyomásos autókat szállít oda, hogy ne kelljen űrruhában menni még a vécére is.

Abban reménykedik az amerikai űrhivatal, hogy 2020-ban ismét visszatérhet a Holdra, csakhogy addig még rengeteg új eszközt kell kifejlesztenie. Három éven belül nyugdíjba mennek a jelenleg használt űrsiklók, emellett a holdon szükség lesz valamilyen lakóhelyre meg járművekre is.

A Space 2007 űrkutatói konferencián elég sok minden kiderült a Nasa terveiről, például hogy az asztronautáknak nem kell majd állandóan szkafanderbe bújniuk, mert a nehezen használható ruhák helyett túlnyomásos autók és lakómodulok biztosítják majd az oxigénellátást. Doug Cooke űrhivatalnok arról beszélt, hogy először pilóta nélküli űrhajókkal felvisznek a Holdra néhány nagy lakómodult, és csak ezt követően szállítják oda az űrhajósaikat. Korábban az volt a terv, hogy apránként építik fel a holdbázist, kisebb modulokból.

Az autóval kapcsolatban elég nagyok űrügynökség elvárásai. Nem lehet nagyobbak az Apollo űrprogramban használt autónál, de majdnem ezer kilométeres hatótávolságának kell lennie. Sokak szerint megfontolandó, hogy érdemes-e valódi autókat vinni a Holdra, a sziklás terepen ugyanis elég nehéz közlekedni. Az európai űrhivatal például pókszerű járművekkel menne a Holdra.

Hol lesz majd lakóhelyük?

Egyedül a leendő űrbázis helyszíne nem változott a korábbi tervekhez képest: a Hold Shackleton kráterében tervezik felépíteni a központot. Persze folyamatosan vizsgálják a többi lehetséges helyszínt, hátha találnak jobbat. Az európai űrkutatókban felmerült, hogy a felszín alá kellene építeni a leendő bázist, mert így az emberek védve lennének a sugárzástól, ehhez azonban nem lakómodulokat kellene az űrbe szállítani, hanem kőműveseket, akik felépítik a barlangokat.

Még mindig nem döntötték el, hogy a holdbázis energiaszükségletét mivel biztosítsák. Jelenleg a napenergia hasznosítását támogatják többen, de mindenki tisztába van azzal, hogy a Hold szélsőséges időjárása – mínusz százötven fok és plusz száz fok között bármilyen hőmérséklet előfordulhat – és az erős sugárzás igencsak lerövidíti a napcellák élettartamát, ráadásul több hektáron kellene napelemeket telepíteni. Sokak szerint hosszú távon nukleáris energiaforrásra is szükség lesz, és egy erőmű akár több évtizeden át folyamatosan termelheti az áramot.