Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Teljes holdfogyatkozás csütörtök hajnalban

2004.10.26. 18:05
Csütörtökön virradóra a Föld népességének fele lehet tanúja a teljes holdfogyatkozásnak, ha a meteorológiai körülmények nem homályosítják el a jelenséget.
A Hold közép-európai idő szerint hajnali 3 óra 24 perckor lép be a Föld árnyékkúpjába, és jó egy órával később, 4 óra 44 perckor úszik ki belőle teljesen.

A rézvörösen derengő holdtányér Európából, Nyugat-Afrikából, Közép- és Dél-Amerikából, valamint Észak-Amerika egy részéről is látható lesz.

A hold- és napfogyatkozások nem túl gyakoriak, de nem is kivételes jelenségek: évente legalább négy (két részleges vagy teljes napfogyatkozás, illetve két holdfogyatkozás) legfeljebb pedig hét ilyen mutatkozik.

Sok volt

Bár a teljes holdfogyatkozás nem mindennapi esemény, az utóbbi két évben háromszor is előfordult: 2003. május 16-án és november 8-ról 9-re virradóra, majd 2004. május 4-én.

A csütörtök hajnali Hold-Föld-Nap együttállás után azonban legalább két és fél évet kell várni a következő teljes holdfogyatkozásra, amely 2007. március 4-én következik be. Holdfogyatkozás mindig teliholdkor figyelhető meg, amikor a Hold és a Nap között egy vonalban elhelyezkedő Föld elzárja a fénysugarak útját, és árnyékot vet a Holdra.

A Hold a csütörtöki együttállás idején nem fog teljesen elsötétedni, halvány vörös derengésben lesz látható az égen, a Földet körülvevő levegőburkon átszűrődő napsugarak ugyanis megtörnek és elhajlanak, és így egy részük a takarásban is eléri a Holdat.