Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Öt kontinensről látható a teljes holdfogyatkozás

2004.05.04. 16:07
Május negyedikén, kedden Európában, Afrikában, Ázsiában Ausztráliában és Dél-Amerikában is lehet majd látni a teljes holdfogyatkozást közép-európai idő szerint este tíz-tizenegy felé.
Kedden este, magyar idő szerint 19 óra 51 perctől 1 óra 9 percig a Hold a Föld árnyékába kerül, és teljes holdfogyatkozás is megfigyelhető lesz 21 óra 53 perctől 23 óra 8 percig, írja honlapján az Európai Űrügynökség (ESA).

Biztonságos

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület
Teljes holdfogyatkozás akkor észlelhető, ha a Nap, a Föld és a Hold nagyjából egy vonalba kerül, és a Hold a Föld árnyékába kerül. A napfogyatkozással ellentétben a holdfogyatkozást biztonságosan meg lehet figyelni szabad szemmel vagy távcsővel, nincs szükség védőszemüvegre. A holdfogyatkozás alatt a légkörtől függően vörös, narancssárga, sötétbarna vagy akár szürke színűnek is látszódhat az égitest.

A Polaris csillagvizsgálóban (III. Laborc utca 2./c) kedden este nyolc órától negyed egyig távcsővel is megtekinthető a jelenség, illetve előadásokat is tartanak a témában a csillagászok. Mivel a teljes holdfogyatkozás csak derült időben látható, a csillagászati bemutatót csak ekkor rendezik meg.