Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

DNS-raktárat építene a Holdon egy kutató

2004.09.10. 10:30
Minden egyes növény- és állatfaj DNS-ét egy Noé bárkája-szerű űrhajón a Holdra szállítaná és ott tárolná Dr. Bernard Foing brit kutató, írja a BBC.
A Nagy-Britanniában jelenleg is zajló rangos Szövetség a tudományfejlődésért című konferencián hangzott el a modernkori Noé bárkájáról szóló elképzelés az európai Hold-misszió vezetőjének tolmácsolásában. Dr. Foing érvelése szerint a Holdon elraktározott DNS-ekre abban az esetben lenne szükség, ha a Földet valamilyen nagy csapás érné, és igen kevés élőlény maradna a bolygón.

"Csakúgy mint Noé bárkájánál"

"Ha katasztrofális, égitestek közötti ütközés következne be, vagy nukleáris háború törne ki a Földön, a Holdon megmaradna a minta a Föld bioszférájából, az embereket is beleértve. A minták segítségével a túlélők újra benépesíthetnék bolygónkat. Csakúgy mint Noé bárkájánál", fogalmazott.

Dr. Foing jelenleg Európa első holdraszállásának projektjével foglalkozik. A Hold felé tartó Smart 1 szonda a tervek szerint novemberben éri el az égitestet. Feladata a Hold körüli pályán a holdfelszín fotózása lesz, a látható és közeli infravörös tartományban, illetve hogy elegendő információval lássa el az Európai Űrügynökséget minden jövőbeli próbálkozását segítve.

Foing reményei szerint a sikeres landolást robotűrhajók holdraszállása követhetné, amelyek megkezdhetnék az első Hold-kolónia megalapítását.