Auguszta
-7 °C
0 °C

Szabad szemmel látható a drámai üstököskitörés

2007.10.25. 11:00
Robbanásszerű kitörésen esett át a Holmes-üstökös, fényességét két nap alatt egymilliószorosára növelte, és így teljesen átformálta a Perseus csillagkép látványát.

A kitörést Juan Antonio Henríquez Santana vette észre Tenerife szigetéről október 24-én hajnalban, írja a Hírek.csillagászat.hu. Az egy nappal korábban még 17 magnitúdósnak (azaz a szabad szemmel éppen megpillantható leghalványabb csillagoknál 25 ezerszer halványabbnak) észlelt üstökös középpontjában egy 8,4 magnitúdós, csillagszerű mag látszott, ami a következő fél napban tovább fényesedett. A korábban sosem látott intenzitású kitörést előbb spanyol, majd francia észlelők is megerősítették.

Giovanni Sostero és Ernesto Guido speciális eljárással feldolgozott felvételei (Hírek.csillagászat.hu)

Mire az éjszaka az amerikai kontinensre ért, az üstökös már szabad szemmel is jól látható, 4 magnitúdós csillagszerű objektum volt. Megjelenése azért ennyire furcsa, mert a kitörés a néhány kilométer átmérőjű szilárd mag felszínén játszódott le, és az onnan kiáramló anyag ilyen rövid idő alatt nem tudta elhagyni a mag környezetét, fogalmaz a Magyar Csillagászati Egyesület honlapja. Az észlelők által látott sárgás szín arra utal, hogy nagy mennyiségű port szabadult fel, amely visszaveri a Nap fényét. A következő napokban a kitörési felhő mérete növekszik majd, az üstökös egyre nagyobb lesz.

A Perseus csillagképben látszó, lassan nyugat felé haladó üstökös fényességét Japánból előbb 3,5 magnitúdóra, majd néhány órával később 2,8-2,9 magnitúdóra becsülték. Ez már a csillagkép fényesebb csillagaival vetekszik, és nagyvárosokból is könnyedén látható,azt azonban nem lehet tudni, meddig marad ennyire látványos az 1892-ben felfedezett üstökös. Hazánkból a jobbára borult idő miatt még csak azok láthatták, akiknél a szerencse folytán rövid időre felszakadozott a felhőzet. Előbb Szöllősi Attila pillantotta meg 7x50-es binokulárral Kecskemétről, majd Kocsis Antal látta szabad szemmel Királyszentistvánból.

Holmes-üstökös útja a Perseus csillagai között a következő egy hónapban (Nagy Zoltán Antal nyomán, forrás: Hírek.csillagászat.hu)

Egyszer már eltűnt több évtizedre

A manapság 17P/Holmes jelöléssel nyilvántartott üstököst az angol Edwin Holmes fedezte fel 1892. november 6-án. Az üstököst 1893. áprilisáig követték, ám a pályaszámítások azt mutatták, hogy keringési ideje mindössze 7 év, így 1899-ben ismét látható lesz. Az akkori észlelők nagy várakozással tekintettek a visszatérés elé, ám csalódniuk kellett. Az üstökös alig volt látható. Az 1906-os visszatérés hasonlóan eseménytelenül telt, majd az üstökös hat évtizedre elveszett a fürkésző tekintetek elől. Csak az elektronikus számítógépek megjelenése után tudtak olyan pontos számításokat végezni, hogy 1964-ben ismét a nyomára akadjanak. Azóta minden napközelségét megfigyelték, ám egészen mostanáig a halvány arcát mutatta felénk. Szerdán azonban minden idők legnagyobb üstököskitörését produkálta. Mivel 2008. május elejéig észlelhető lesz, remek alkalom kínálkozik a kitörés nyomon követésére és talán egy újabb megfigyelésére is, írja a Hírek.csillagászat.hu.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!