Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már a Jupiternél is nagyobb a Holmes-üstökös

2007.10.30. 10:45
A néhány napja szuperkitörésen átesett Holmes-üstökös kómájának (az üstökösök magját körülvevő, porból és gázból álló gázburok) mérete meghaladta a Jupiter átmérőjét, aminek oka a hirtelen felszabadult óriási gáz- és pormennyiség - jelentette a hírek.csillagászat.hu portál.

Még nem tudják a csillagászok, mi okozta a 17P/Holmes-üstökös hirtelen bekövetkező és páratlanul erős kitörését, de az biztos, hogy a kómája már a Jupiter méretét is meghaladja. Ez nem lenne meglepő egy nagyobb, az Oort-felhőből a Naprendszer belső térségeibe látogató üstökös esetén, de az aránylag kicsi Holmes-üstökös aktivitása mindenkit meglep.

A nagy csillagászati teleszkópok megfigyelése szerint a Holmes kómaanyagának túlnyomó többsége az üstökös magjából a kitörés folyamán kiszabadult por. Az anyag egy része nem közvetlenül a magból, hanem a kómába kikerült porszemcsékbe ágyazott jégből szublimált el a Nap hatására. Az üstökösök pora nem csupán száraz por szilárd szemcsékkel, hanem jég és por keveréke. Így a porszemcsék másodlagos jég- és gázforrást jelentenek a kómában.

Az üstökös kómája és a Jupiter Éric Allen kanadai csillagász animációján

Ezt támasztják alá a nancay-i rádióteleszkóppal (Franciaország) végzett mérések is. A Holmes mostani szuperkitörése után megfigyelt gáz mennyisége sokkal nagyobb, mint a Hale-Bopp-üstökösnél 1996. végén hasonló naptávolságban megfigyelt gázmennyiség, pedig a Hale-Bopp egy igazán nagyon aktív, óriás üstökös volt. Az IRAM 3 mm-en működő interferométere (Plateau de Bure, Franciaország) október 27-én, két nappal a nagy kitörést követően a kóma elnyújtott alakját is felfedte, ami a kóma poranyagának mozgását és belső szerkezetét mutatja.

A Holmes-üstökös Földről látszó mérete a napokban elérte a Hold egyes medencéinek látható méretét. Az üstökös mostani kitörése rávilágít arra, hogy nem tudjuk pontosan, milyen egy üstökös szerkezete, milyen fizikai és kémiai oka lehet a kitöréseknek, esetleg a mag teljes szétesésének. Azt azonban tudjuk, hogy az üstökösök magja nagyon porózus, laza szerkezetű. Lehetséges, hogy a mag "építőkockái" nem szorosan tapadnak egymáshoz, hanem köztük jelentős méretű üregek vannak, amelyek beomolhatnak, és ez vezet a mag belső szerkezetének fellazulásához, kitörésekkel kísért anyagkiáramláshoz, esetleg a mag széteséséhez.

Az eddigi megfigyelésekből még nem derül ki, hogy szétesett-e a Holmes-üstökös magja, azonban több felvételen is látszik, hogy elnyújtott, enyhén görbült fényesebb nyúlvány van a kómában. Ez valószínűleg egy erős porkitörés lehet. Ezenkívül a Pic du Midi-i megfigyelések egy, az eredeti magtól kifelé mozgó anyagcsomót is mutatnak a kómában. Ennek távolodási sebessége 77 méter másodpercenként. Nagyon hasonló anyagcsomó-leszakadásokat lehetett megfigyelni 1996-ban a C/1996 B2 (Hyakutake)-üstökösnél is, ahol a csomók a mag gyors forgása miatt váltak le.

Az üstökös és a Hold látható méretének összehasonlítása

Tekintettel az üstököskitörés tudományos jelentőségére, a Hubble űrtávcsővel ezekben a napokban is készülnek friss megfigyelések. A földi légkör zavaró hatásaitól mentes képeken az üstökösmag, illetve esetleg a közelében lévő kisebb magtöredékek megfigyelhetőek lesznek. Félő azonban, hogy az erős kitörés miatt a kómába túl nagy mennyiségű por kerülhetett be, ami optikailag átlátszatlan felhőt alkotva eltakarhatja az üstökösmagot és közvetlen környezetét. Ebben az esetben a Spitzer infravörös űrtávcső kerülhet előtérbe, amely mélyebbre be tud látni a kóma belsejébe.