Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Pénzhiány miatt végveszélyben a Hubble?

2005.01.23. 21:47
Törölni készül a NASA 2006-os költségvetéséből a Hubble űrteleszkópra szánt összeget a Fehér Ház, adta hírül a New York Times vasárnap. Az 1990-ben pályára állított Hubble élettartama eredetileg tizenöt évre szólt, de amerikai akadémikusok szerint élete hat évvel meghosszabbítható. Bush a lap szerint inkább embert küldene a Marsra és a Holdra.

Elmaradhat a Hubble űrteleszkóp várva várt nagyjavítása, mivel a Fehér Ház a sajtó értesülése szerint törölni akarja az űrteleszkóp életének meghosszabbítását célzó küldetés kiadásait a NASA 2006-os költségvetéséből.

A New York Times kormányzati és kongresszusi forrásokból úgy értesült, hogy a Hubble szervizelésének egymilliárd dolláros tétele kimarad a NASA költségvetéséből, noha a hivatal magasabb büdzsére támaszkodhat jövőre. A tervezetet február 7-én terjesztik a kongresszus elé.

A NASA egyik legnagyobb vívmányának tekintett Hubble 2007-ben vagy 2008-ban felmondhatja a szolgálatot, ha nem cserélik ki elöregedő akkumulátorait és giroszkópjait. Az 1990-ben pályára állított űrteleszkópon négy alkalommal végeztek nagyjavítást asztronauták.

Bush embert akar küldeni a Marsra

A kongresszus a 2005-ös évre 16,2 milliárd dolláros költségvetést hagyott jóvá a NASA számára. Ez 5 százalékos emelés volt olyan időben, amikor más intézmények kiadásait megnyirbálták. George Bush amerikai elnök a NASA távlati feladatait egy új holdutazásban, illetve abban jelölte meg, hogy embert jutasson el a Marsra.

A pazar űrfelvételeket és felbecsülhetetlen értékű adatokat szolgáltató Hubble javítási költségeinek megnyirbálása komoly vitákat válthat ki az űrteleszkóp megmentését szorgalmazó szenátusban.

Korábban is bizonytalan volt a Hubble sorsa
A 700 kilométeres magasságban a Föld körül keringő űrtávcső sorsa már egy éve viták tárgya volt. A Columbia űrrepülőgép 2003 február elsejei katasztrófájára hivatkozva Sean O'Keefe igazgató úgy döntött, hogy több javítást nem végeznek már az űrteleszkópon. Az amerikai tudományos akadémia szakértői testülete tavaly december 8-án közzétett jelentésében leszögezte, hogy a Hubble túl értékes ahhoz, hogy egyszerűen hagyják kimúlni. A Hubble eredetileg 15 évre tervezett élettartama a testület szerint legalább hat további évvel meghosszabbítható.