Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hagyják lassan elpusztulni a Hubble-t

2004.01.21. 14:55
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Bush elnök által bejelentett átszervezése a Hold- és a Mars-utazások érdekében máris egy súlyos áldozatot követelt. A NASA-t vezető Sean O'Keefe a hivatal vezetőivel folytatott megbeszélést követően váratlanul bejelentette, hogy nem kap több szervizt a Hubble űrteleszkóp.
O'Keefe bejelentését sok csillagász megdöbbenéssel fogadta. Jelenleg az űrtávcső ékkőnek számít az univerzum kutatásában. Néhány nappal ezelőtt zárta le a Hubble a világegyetem egyik legtávolabbi galaxisának vizsgálatát. Steven Beckwith, a Hubble-t felügyelő Space Telescope Science Institute igazgatóját és kollégáit megrázta a döntés.

A NASA vezető kutatója, John Grunsfeld is szomorú pillanatról beszélt, írta az USA Today napilap. Grunsfeld űrhajósként két alkalommal is végzett javításokat az űrteleszkópon.

Túl messze van

Tekintse meg képeinket
O'Keefe azzal indokolta a döntést, hogy az űrhajósok számára túl veszélyes olyan keringési pályára állni az űrsiklóval, amelyről nem lehet elérni a nemzetközi űrállomást (ISS). A Hubble 612 kilométeres magasságban kering, a pályája 28 fokos szögben dől az egyenlítőhöz képest.

Az ISS pályája ugyanakkor 51 fokos szögben dől, a keringési magasság pedig 360 kilométer. Az űrsiklókon nincs elég üzemanyag arra, hogy a Hubble mellől elérjék az ISS-t. Az űrállomás ugyanis az űrsikló meghibásodása esetén mentőszigetként szolgálhat az űrhajósok számára.

Előteremtik a pénzt

Sok csillagász mégis úgy véli, hogy ezek az érvek csupán a porhintést szolgálják. Az amerikai elnök által szorgalmazott holdbázis és Mars-utazás puszta finanszírozása érdekében a NASA-nak a következő öt évben 11 milliárd dollárt kell elkülönítenie.

A Hubble javítását célzó repülés 500 millió dollárba került volna, amelyet most az új programra fordíthatnak. Megfigyelők most attól tartanak, hogy a Hubble kvázi leselejtezésével felérő bejelentés további tudományos program törlését jelzi előre.

A szakértők most attól tartanak, hogy a sikeres teleszkóp a javítások elmaradásával három év alatt használhatatlanná válik. A következő űrsikló jövőre kereste volna fel a tudományos berendezést.

Életlen főtükör

Klikk a képre!
Az űrteleszkópot 1990. április 24-én lőtték fel. Amikor alig négy hét múlva az első képei megérkeztek a Földre, a csillagászok rendkívül csalódottan fogadták az életlen felvételeket. Hamarosan kiderült, hogy a 2,4 méteres átmérőjű főtükör csiszolásánál nem sikerült figyelembe venni a gravitáció illetve a súlytalanság hatását.

A tükör nem volt tökéletesen parabolikus, a szélein dudorok jelentkeztek. A látáshiba miatt a 1,5 milliárd dolláros berendezés teljesen használhatatlan lett volna, ha az űrsiklók menetrendjébe nem terveznek be már jó előre szervizutakat.

Sokezer megfigyelés

A csillagászoknak sikerült egy "szemüveget" készíteniük, amely a beeső fényt úgy torzította, hogy helyére kerüljön a görbe tükör gyújtópontja. A Hubble 1993 decemberében kapta meg a korrigáló lencsét. Azóta az amerikai Edwin Hubble csillagászról elnevezett távcső rendkívüli felbontásban készít éles képeit.

Tizedik születésnapjáig a csillagászok több mint 14 ezer égitestet figyeltek meg, a Marstól kezdve a legtávolabbi galaxisokig. Ezen kutatások eredményei 2500 tudományos publikációban jelentek meg. A Hubble képeit a Baltimore-ben működő kiértékelő központ rendszeresen kitette az internetre.