Valér
4 °C
8 °C

Összeütköző galaxisokat fotózott le a Hubble

2008.05.13. 11:40
Kölcsönható galaxisok páratlan galériáját állították össze a Hubble Űrtávcső pályára állításának 18. évfordulóján - jelentette a hírek.csillagászat.hu portál.

A képeken ütköző galaxisok formagazdag struktúráit, torz és gyűrű alakú csillagvárosokat, szétrepülő árapálycsóvákat figyelhetünk meg az Univerzum mélységeiben.

A csillagászatról szóló könyvek nagy része a galaxisokat magányos és nyugodt életű csillagvárosnak mutatja be. Ez azonban nincs mindig így: az egymás közelébe kerülő galaxisok akár össze is olvadhatnak, miközben furcsa formákat hoznak létre. Egy-egy ilyen ütközés során hihetetlen mértékű csillagkeletkezés indulhat be rövid időn belül, aminek következményeként fiatal csillaghalmazok sokasága alakulhat ki. Emellett a galaxisok alakja eltorzul, sokszor csillagáramok dobódnak ki a fellépő árapályhatások miatt. A Hubble űrteleszkóp 18. születésnapja alkalmából páratlanul részletes képgalériát állítottak össze 59 ütköző galaxisról.

A képek segítségével pillantást nyerhetünk az ütközések különböző szakaszaiba, az érintkezés kezdetétől egészen a kölcsönhatás után több millió évvel későbbi állapotokig. Galériánkban a húsz leglátványosabb felvételt gyűjtöttük össze, az összes kép nagy felbontásban megtekinthető a Hubble honlapján.

Nézegessen galaktikus karambolokat!