Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A NASA szerint menthető a Hubble

2004.04.26. 16:31
Űrhajósok nélkül is lehetséges az űrteleszkóp automatikus javítása, jelentette ki Ed Weiler, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) helyettes űrkutatási igazgatója. A Hubble irányban tartását például átvehetné egy rákapcsolódó kis egység.
A NASA januárban jelentette be, hogy nem lesz több kockázatos űrutazás az űrteleszkóp kiszolgálására. A Hubble teleszkóp a félelmek szerint néhány éven belül végleg meghibásodhat.

Ed Weiler helyettes űrkutatási igazgató szerint azonban mutatkozik néhány ígéretes megoldás arra, hogyan érhető el a Hubble az űrsiklók használata nélkül. Építhető volna egy kis űrhajó speciálisan arra a célra, hogy csatlakozzon az űrteleszkóphoz, jelentette ki a NASA illetékese a BBC kérdésére.

Kockázatos

A NASA júniusban dönthet az ilyen lehetőség alkalmazásáról. A NASA-t vezető Sean O'Keefe januárban jelentette be, hogy a Columbia katasztrófájának következményeként nem lesz több kockázatos űrutazás a Hubble-hoz.

A csillagászokat sokkolta a hír, hogy az egyik legeredményesebb eszközt élete fénykorában egyszerűen veszni hagyják. Ed Weiler szerint azonban jelentős nyomás nehezedik a NASA-ra, hogy vizsgálja meg a teleszkóp megmentésének lehetőségeit.

A helyettes űrkutatási igazgató szavai szerint született néhány ígéretes ötlet a személyzet nélküli szervizelésre és az űrteleszkóp folyamatos munkáját biztosító számos munkálat ellátására. A legfőbb gondot az jelenti, ha a Hubble giroszkópjai illetve akkumulátorai felmondják a szolgálatot.

Optikát nem cserélnek

A javaslatok szerint egy kis űrhajó kapcsolódhatna az űrtávcsőhöz. Az elektromos rendszerre rákapcsolva így külső forrásból is pótolhatnák az energiát, a régi akkumulátorok eltávolítása nélkül. Ezt a munkaigényes feladatot ugyanis nem tudná egy robot elvégezni. A kiegészítő modul képes lehetne arra is, hogy átvegye a Hubble irányban tartásának feladatát. Az optikai eszközök javítása illetve cseréje viszont megoldhatatlan a személyzet nélküli küldetések során.

A NASA a következő hónapokban szakértőket hallgat meg a Hubble szervizelését ellátó automatikus küldetésekkel kapcsolatban. Az első ilyen küldetésre 2007-2008 során kerülhet sor, vagyis az űrkutatási hivatalnak sietnie kell a megfelelő szerződések előkészítésével is.

Újabb hibák

Az viszont várható, hogy az első ilyen szervizűrhajó indításáig további giroszkópok hibásodnak meg a Hubble fedélzetén. A NASA mérnökei most olyan áthidaló megoldáson dolgoznak, amely lehetővé tenné az űrteleszkóp működését további giroszkópok kiesése mellett is. A legrosszabb esetben azonban az űrteleszkópot le kell kapcsolni a javítóegység megérkezéséig.

Abban az esetben, ha menthetetlennek ítélik a Hubble-t, az űrteleszkópot ugyancsak egy kis űrhajónak kell felkeresnie, és betolnia a légkörbe. A méretei miatt a megsemmisítésre ítélt űrteleszkóp nem zuhanhatna le irányítás nélkül, mivel veszélyt jelenthet a felszínt elérő törmelék.