Friderika
9 °C
18 °C

Veszélyes küldetéssel menthető a Hubble

2006.10.27. 11:54
Az amerikai űrhivatal várhatóan még idén dönt a Hubble űrteleszkóp sorsáról. A másfélmilliárd dolláros eszköz két-három éven belül a Föld légkörébe érve elég, hacsak a NASA nem vállal be egy rizikós missziót.

A legnagyobb problémát az okozza, hogy mivel a Hubble egészen más orbitális pályán van, mint a nemzetközi űrállomás (ISS), a küldetést végrehajtó asztronauták vészhelyzet esetén nem számíthatnak arra, hogy az űrállomáson meghúzhatják magukat. Ez azt jelenti, hogy sérülés esetén az űrhajósoknak meg kell javítaniuk az űrsiklót, és ha ez nem sikerül, a NASA-nak igen kevés ideje lesz mentőakciót szervezni.

Szigetelési problémák

Nézegessen űrtávcsövet!

Az űrhivatal a Columbia 2003-as katasztrófája óta igen óvatosan kezeli az űrrepülőgép-küldetéseket. A tragédiát három évvel ezelőtt egy startnál levált burkolóhabdarab okozta, amit a misszió irányítói nem vettek észre. A NASA önbizalma azóta visszatérni látszik: elképzelhető, hogy a Discovery decemberben esedékes indulása éjszaka fog történni, pedig a sötétben készült videofelvételeken nehezebben lehet észrevenni a levált habdarabokat.

Az űrsiklóprogram helyettes vezetője, John Shannon szerint a Hubble megmentése most már tisztán technikai kérdés (korábban a megfelelő anyagi támogatás hiányában nem valósulhatott meg a karbantartás). A továbbfejlesztett habtípusok a Columbia óta lezajlott három űrrepülőgép-küldetésen jól szerepeltek, és a szimulált sérülésjavítások és szerelési munkálatok is sikeresen zajlottak.

Szemüveget kapott

Nézegessen űrtávcsövet!

Elvileg tehát nincs akadálya annak, hogy a feszített űrsiklóprogram - amelynek célja az, hogy az ISS-t az űrrepülőgépek 2010-es nyugdíjba küldéséig befejezzék - missziói közé egy Hubble-küldetés is becsússzon. Az asztronauták két új eszközzel bővítenék az űrtávcsövet, valamint kicserélnék az akkumulátorait és a giroszkópjait, hogy a pályáján maradjon. A missziót legkésőbb 2008-ig kellene végrehajtani, a karbantartás legalább 2013-ig hosszabbítaná meg a Hubble életét.

Az űrteleszkópot 1990. április 24-én lőtték fel. Amikor alig négy hét múlva az első képei megérkeztek a Földre, a csillagászok rendkívül csalódottan fogadták az életlen felvételeket. Hamarosan kiderült, hogy a 2,4 méteres átmérőjű főtükör csiszolásánál nem sikerült figyelembe venni a gravitáció illetve a súlytalanság hatását. A látáshiba miatt az űrteleszkóp 1993 decemberében kapott egy korrigáló lencsét. Azóta az amerikai Edwin Hubble csillagászról elnevezett távcső rendkívüli felbontásban készít éles képeit. A Hubble képeit a Baltimore-ben működő kiértékelő központ rendszeresen kiteszi az internetre.