Emőke
-4 °C
9 °C

Mégsem robotok javítják meg az űrtávcsövet?

2004.12.10. 10:59
A Hubble karbantartása könnyebben elvégezhető űrhajósokkal, mint robotokkal, állítja egy űrkutatási szakértői bizottság, amely az elöregedett űrtávcső helyreállítását vizsgálta.
A NASA januárban jelentette be, hogy nem indít több kockázatos űrutazást az űrteleszkóphoz, de a csillagászok attól félnek, hogy a páratlan kutatóeszköz a következő években meghibásodik és használhatatlanná válik, írta a BBC. Az űrhivatalnál egy bizottság vizsgálta ki a giroszkópok, tápegységek és a tudományos műszerek kijavításának a lehetőségeit, és a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a tizennégy éves távcső karbantartására az űrhajósok a legalkalmasabbak.

Nem veszélyes

Az amerikai űrkutatási hivatal főigazgatója, Sean O'Keefe inkább a robotos küldetést támogatná, hiszen a Columbia űrsikló katasztrófája óta biztonsági okokból leállította az űrsiklókkal kivitelezett küldetéseket. Ezzel szemben a vizsgálóbizottság vezetője, Louis Lanzelotti azt állítja, hogy a robotokkal elvégzett javítási munkálatok technikailag kockázatosabbak.

Lanzelotti szerint az űrtávcső meglátogatása körülbelül annyira veszélyezteti az űrhajósokat, mint a Nemzetközi Űrállomásra való utazás. Persze az is igaz, hogy ha jövő májusban valóban újra elindulnak az űrsiklók, első célállomásuk nem a Hubble, hanem az űrállomás lesz, hogy bepótolják az elmaradásokat.